Site pictogram Movie Addicts

Review Easy Rider

Untitled

De klassieker der klassiekers onder de road movies is toch wel Easy Rider. Deze klassieker uit 1969 was de grote doorbraak voor Jack Nicholson, Dennis Hopper en Peter Fonda en voor de laatste twee ook een van de meest memorabele titels uit hun carrière.

Easy Rider verteld het verhaal van Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) die net een slag hebben geslagen met een drugsdeal en op weg zijn naar Mardy Grass in New Orleans. Tijdens hun tocht komen de twee de meest kleurrijke figuren tegen, waarmee ze ook veelvuldig onder invloed filosoferen over het bestaan en het leven in Amerika. Nadat de twee zijn opgepakt komen ze een in de cel advocaat George Hanson (Jack Nicholson) tegen, die na vrijlating met de heren mee op pad gaat in hun tocht naar overal en nergens.

Easy Rider is klassieker om meerdere redenen. Ten eerste was dit de eerste echte succesvolle road movie, maar tegelijk was het ook een film welke kritisch was op Amerika en alles wat er op dat moment speelde en natuurlijk ging de film ook vrij om met het gebruik van verdovende middelen. Is Easy Rider ook de meest toegankelijke film? Nee, want er wordt ook een boel in gefilosofeerd en daar moet je wel zin in hebben. Aan de andere kant wanneer je hiervoor open staat valt, juist dankzij deze gesprekken, er genoeg over de film na te praten. De avonturen en de mensen die deze mannen onderweg ontmoeten zijn echter kleurrijk genoeg en de sfeer van de film blijft opvallend licht. De heren Peter Fonda en Dennis Hopper, die de film ook regisseerde, spelen hun rollen met verve en uit alles blijkt dat de heren hun passie in de film hebben gestopt, van de mooi geschoten beelden op de weg tot de duidelijke klik tussen Peter Dennis en Jack (welke zijn grote doorbraak kende met deze film). Easy Rider is een fantastische road movie met heerlijke rock en roll muziek, die een mooi tijdsbeeld geeft van de overgang van de `60s naar de ‘70s

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar