Site pictogram Movie Addicts

Review Eighth Grade

Review Eighth Grade

Soms struin je gewoon langs een serie titels en kom je ineens iets tegen waarvan je denkt zou dit wat kunnen zijn. Eight Grade was zo een titel waarbij ik na het zien van de trailer dacht ik moet deze zien.

Kayla is een onzekere puber van dertien welke op het punt staat richting Highschool te gaan. Ze besteed haar tijd buiten school met het posten van hulp vlogs welke eigenlijk door niemand bekeken worden en het volgen van vrienden en celebrity’s op social media. Op school staat zij echter bekend als de stille welke met bijna niemand praat. Wanneer dit ook nog eens uitgesproken wordt op school besluit Kayla het roer om te gooien. Dit blijkt natuurlijk een stuk meer problemen met zich mee te brengen dan dat zij gedacht had.

Eighth Grade is een heerlijke film voor jonge tieners en ouders van jonge tieners. Elsie Fisher speelt op ontwapenende wijze de hoofdrol van Kayla een jonge tiener welke duidelijk op zoek is naar haar eigen identiteit. De wereld waarin zij zich begeeft is zo verschrikkelijk herkenbaar. Ze wordt omringd door jonge pubers welke vastgeroest lijken te zitten op social media en hun mobieltjes en daar hoort zij zelf ook bij. Met name de pijnlijke situaties thuis, onbegrepen door haar vader welke alleen het beste met haar voor heeft en haar situatie op school waar zij een buitenbeetje is komen zeer herkenbaar over. Het sterke is dat geen van de situaties en Kayla gemaakt overkomen hierdoor wordt je deelgenoot van het leven van een puber en dat is confronterend voor de ouders en een feest der herkenning voor zowel jongeren als ouders. Het mooie is de ontwikkeling welke Kayla doormaakt tijdens de film en hoe deze subtiel deze gebracht wordt zorgt voor emotionele binding maar ook een reëel beeld. Grootste kracht van deze film is echter de mooie ontwapenende hoofdrol van Elsie Fisher die het lijden van een puber zo treffend weet over te brengen met alle onzekerheden die daarbij komen kijken. Hierbij weet zij de vrolijke, onzekere en Kayla prachtig neer te zetten als een puer welke je het liefst zou overspoelen met liefde. Het mooie is ook het contrast tussen de Kayla thuis en op school en de Kayla welke zelfhulp vlogs filmt voor leeftijdsgenoten waarbij ze een ware spraakwaterval ten gehore brengt. Eighth Grade is die kleine film waarvan ik denk dat iedereen verbaasd zal zijn hoe verfrissend en goed deze film is. Dat Elsie een Golden Globe nominatie scoorde voor haar hoofdrol mag dan ook geen verrassing heette ze bewijst daarmee dat zij buiten haar stemwerk (Agnes in Despicable Me 1 &2) ook echt kan acteren. Bo Durnham  levert hiermee een mooie en sterke speelfilmdebuut af als regisseur waarbij hij ook nog eens het script schreef.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar