Site pictogram Movie Addicts

Review Europa Report

europa-report

Europa Report is, hoe kan het ook anders, een Europese productie met een cast bestaande uit een grote diversiteit van nationaliteiten.

Nasa ontdekt dat de bevroren oceanen op Jupiters maan Europa van binnen verwarmd worden door vulkanische activiteit. Dit verhoogt de kans op leven van ‘mogelijk’ naar ‘waarschijnlijk’. Een bemande missie wordt op touw gezet om deze maan verder te onderzoeken. De reis verloopt redelijk voorspoedig, maar eenmaal geland op de oppervlakte van Europa beginnen voor de bemanning de problemen. Ze zitten zo’n honderd meter naast de uitgekozen plek, een zonnevlam verschroeit een elektronisch paneel, de reparatie buiten loopt noodlottig af en één van de astronauten zweert buiten een licht te hebben gezien onder het ijs. Lichtgevende micro-organismen? Of iets anders?

Europa Report is een ambitieuze film, welke het onderwerp van ruimtereizen zeer serieus neemt en dat straalt de film ook uit door een mix van filmpjes van de crew en beelden van hoe het project op aarde tot stand komt. De rol verdeling binnen het team is duidelijk, echter hebben de makers vergeten een echte leider neer te zetten, die echt leiding geeft aan de missie, iets wat me bij een dergelijke onderneming toch logisch lijkt. Daniel Wu als William Xu, de kapitein straalt te weinig uit en is in het verhaal ook echt een bijrolspeler. Ook de bekendere Sharlto Copley heeft maar een beperkte rol maar weet hier nog wel het maximale uit te halen. De grootste rollen zijn weggelegd voor Michael Nyqvist als Andrei Blok, de hoofd-Ingenieur en Annamaria Marinca als piloot Rosa Dasque. Het jammere is dat de rest van de karakters zo beperkt zijn dat zij wel de hoofdrollen hebben maar te weinig tegenspel krijgen. De ontwikkeling van het verhaal is een beetje apart, daar de film begint met beelden welke pas halverwege de film pas aan bod komt waarschijnlijk om een soort mysterie te creëren over gebeurtenissen welke geweest waren. Dit had van mij niet gehoeven, maar sommige mensen zullen dit misschien als een extra spanningselement zien. Theoretisch zit het verhaal goed in elkaar en bijna elke beslissing die gemaakt wordt is in het belang van de missie. De korte speelduur maakt het alleen wel lastig om emotionele binding met de karakters te creëren, welke de dramatische gebeurtenissen een grotere impact zouden geven. Hierdoor geeft Europa Report een sterk beeld van een ruimtemissie met alle tegenslagen die voorbij kunnen komen, maar mist het een hart waardoor alle gebeurtenissen de daadwerkelijke impact missen.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar