Site pictogram Movie Addicts

Review Foxcatcher

foxcatcher-banner

 

Foxcatcher was afgelopen jaar een van de eerste films welke Oscar Buzz genereerde. En gezien de transformaties van Steve Carell en Channing Tatum kon het bijna ook niet anders dat deze film in ieder geval op acteergebied hoge ogen zou gaan gooien.

John Du Pont (Steve Carell), telg uit een steenrijke familie, heeft zijn zinnen gezet op het trainen van twee Olympische worstelkampioenen, de broers Mark (Channing Tatum) en Dave Schultz (Mark Ruffalo). Terwijl Dave de nodige afstand houdt, trekt Mark in op het landgoed Foxcatcher en krijgt een intense band met de excentrieke John Du Pont. Hoe langer Mark bij deze dominante man op zijn landgoed woont, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van paranoia en verraad.

Foxcatcher is een sterk psychologisch drama, welke gedragen wordt door een drietal ijzersterke vertolkingen. Mark Ruffalo laat een sterke en solide indruk achter als olympisch kampioen Dave Schultz. Hij weet zowel als familieman, broer en als worstelaar te overtuigen en zorgt derhalve voor het hart in het verhaal, waarbij hij door zijn winst op de olympische spelen als lieveling wordt gezien, mede ingegeven door zijn vriendelijke en open houding. Zeer verrast waren we door de intense rol van Channing Tatum als Mark Schultz, waarbij Channing Tatum een ware transformatie heeft ondergaan. Zijn hele houding als worstelaar, waarbij hij duidelijk een ander trainingspatroon gevolgd heeft om die bouw meer na te bootsen dan die van de danser/actieheld rollen welke hij de laatste jaren gespeeld heeft. Als laatste Steve Carell die de afgelopen jaren al steeds meer gevarieerde rollen is gaan spelen, waarbij hij de sullige typetjes steeds meer achter zich liet waarmee hij op komisch gebied toch groot mee is geworden. Hij maakt van John Du Pont een tragisch figuur welke duidelijk te lijden had onder de juk van zijn moeder en met Mark Schultz zijn eigen stempel op de familie prestaties wilde drukken. Buiten de karakter transformaties heeft de make-up afdeling ook fantastisch werk afgeleverd en niet alleen met de transformatie van Steve Carell, maar ook met de subtiele make-up van Channing Tatum en Mark Ruffalo. Het verhaal wordt rustig verteld en geeft alle acteurs de ruimte om het maximale uit hun rollen te halen. Dit rustige tempo zal niet iedereen aanspreken en een ander nadeel is dat door het gebrek aan tempo de spanningsopbouw maar gering is wat er echter wel voor zorgt dat het einde extra hard aankomt. Het tijdsbeeld is treffend en ook qua regie is er niets mis met deze film, waarbij regisseur Bennet de touwtjes strak in handen houdt en vooral de acteurs laat stralen. Foxcatcher zal lang niet iedereen aanspreken mede door het tempo van de film, maar er valt niet te ontkennen dat het verhaal aangrijpend en tragisch is met feilloze acteerprestaties.

Oscar nominaties:

Steve Carell – beste mannelijke hoofdrol

Mark Ruffalo – beste mannelijke bijrol

Bennett Miller – beste regie

E. Max Frye & Dan Futterman – origineel script

Bill Corso & Dennis Liddiard – make-up & hairstyling

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar