Site pictogram Movie Addicts

Review Freaks Day 28 #myownimaginefestival

Review Freaks Day 28 #myownimaginefestival

De laatste film welke ik op Imagine gezien had was Freaks, welke als afsluiter diende voor de editie van 2019. En in tegenstelling tot voorgaande jaren bleek het nog een geduchte uitdager voor de silverscreamaward te zijn welke uiteindelijk toch naar One Cut of the Dead ging. Freaks was voor mij zeker geen teleurstellend einde van het festival (anders had ik de film ook niet in huis gehaald)

Chloë groeit alleen op met haar vader welke nogal beschermend is tegenover haar. Zo mag zij de deur niet uit omdat er mensen buiten rondlopen welke haar zouden vermoorden. Maar de buitenwereld oefent wel zijn aantrekkingskracht op haar uit. Zo rijd er regelmatig een ijscoman langs welke zeer geïnteresseerd is in haar. Chloëmoet het echter vooral van fantasie hebben waarbij de een duister is, in de vorm van een hysterische vrouw, en de ander in de vorm van een denkbeeldig zusje welke lijkt op haar buurmeisje. Wanneer haar vader gewond thuiskomt van boodschappen ziet Chloë haar kans om de buitenwereld te ontdekken met alle gevolgen van dien.

Ondanks de aanwezigheid van van ervaren krachten Emile Hirsch en Bruce Dern kan je er niet omheen dat de grootste kracht van deze film de jonge Lexy Kolker is als Chloë. Deze jonge dame weet in de scenes die zij alleen speelt zonder moeite de aandacht van de kijker vast te houden, maar weet daarnaast in de scenes met Emile Hirsch en Bruce Dern ook overeind te blijven en dat is toch echt een prestatie. Daarbij weet zij als Chloë te overtuigen in alle emoties waardoor je als kijker ook echt met haar meeleeft. Dit alles houdt overigens zeker niet in dat Emile Hirsch en Bruce Dern minder zouden overtuigen in hun rollen. Het verhaal weet lang de daadwerkelijke intentie verborgen te houden, waarbij de kleine details verraden wat er daadwerkelijk aan de hand is met Chloë en haar vader. Schrijvers en regisseurs Zach Lipovsky en Adam B. Stein maken hierbij de gewaagde keuze om een universum te creëren maar het verhaal wat ze willen vertellen toch klein en intiem te houden. Wat mij betreft is dit een juiste keuze geweest om zo minder in de vaarwater van grote producties te zitten en zo meer als een unieke productie gezien te worden. Freaks is een overtuigende science fiction film geworden waarbij er genoeg ruimte is persoonlijke ontwikkeling en een maatschappij kritische boodschap over angst voor het vreemde (iets wat nu misschien wel steeds actueler aan het worden is.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar