Site pictogram Movie Addicts

Review Free In Deed (IFFR)

7ee2d1c6-66aa-469d-ae24-cb8669fc99db

Free In Deed is een van de films die op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) wordt vertoond. Deze film belicht het onderwerp geloof en hoop bij mensen die het erg zwaar hebben. Het volgt het verhaal van de alleenstaande moeder Melva (Edwina Finkley Dickerson) met een zoon die mentaal ernstig ziek is. De ziekte die de jongen heeft wordt in de film niet geïdentificeerd, maar lijkt erg op een vorm van autisme met hier en daar wat tekens van het Tourette syndroom. Melva komt in contact met een van de lokale storefront-kerken en daar zal ze worden geholpen met het probleem van haar zoon Benny. In de kerk zelf komt ze langs een dominee die zonder twijfel zijn medemens wil helpen. Dominee Abe (David Harewood) heeft alleen zelf ook zo zijn problemen, hij schijnt een wat duistere achtergrond te hebben. Abe probeert door te bidden, het kind te genezen van zijn mentale ziekte. Vanuit zijn ogen wordt kleine Benny bezeten door een demon.

Free In Deed is een film die niet alleen mooie shots bevat, maar ook goed acteerwerk. Juist door het acteerwerk van de spelers voelt de film realistischer aan. David Harewood, die sommige zouden kunnen kennen uit de tv-serie Supergirl en Edwina Finkley Dickerson. Toch kampt Free In Deed ook met zijn problemen. Zo heeft de film een wat moeizame start en komt alles eigenlijk halverwege pas op gang. De eerste 30 minuten kunnen daardoor soms erg verwarrend zijn. De film bevat een aantal subplots waar verder eigenlijk niets meer mee wordt gedaan. Het wordt in de film nooit helemaal uitgelegd wat Abe precies allemaal achter zich heeft gelaten voor zijn geloof, maar er zitten overal in de film kleine hints. Zo laat regisseur Jake Mahaffy nog even wat zien van het racisme tegen afro-Amerikaanse mensen door de politie, wat de afgelopen tijd vaak in het nieuws is geweest. Verder voegt het niet heel veel toe aan het verhaal. Free in Deed laat zien dat het blindelingse geloof niet altijd de oplossing lijkt te zijn. Zo worden de problemen van Melva en Abe niet veel minder nadat ze zich aan het geloof hebben overgegeven, desondanks dat er steeds wordt gezegd door de priester dat god ze van hun lasten zal ontnemen en ze zal redden. Free In Deed geeft op een manier weer hoe een gemiddelde geesten verdrijving eruit zou kunnen zien. De film laat de kijker achter met een wispelturig bericht dat zowel de goede als de wat minder goede kanten van het geloof weergeeft. Zo brengt het geloof hoop, maar kan het ook misleidend zijn.

Free In Deed is niet een film die voor iedereen bestemd is. Het is natuurlijk ook een echte art house film. Het tempo is af en toe wat langzaam en sommige achterliggende thema’s van de film zullen bij de zwaar gelovige misschien niet altijd in de smaak vallen. Verder wordt de film goed gespeeld en zal je hem zeker niet snel vergeten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar