Site pictogram Movie Addicts

Review Galaxy Quest Day 7 #myownimaginefestival

Review Galaxy Quest Day 7 #myownimaginefestival

Galaxy Quest was de SilverScreamaward winnaar in 2000, iets waar ik pas achter kwam toen ik steeds meer te weten kwam over de geschiedenis van het festival. Galaxy Quest is de derde film die ik ook in de bioscoop heb gezien aangezien ik Existenz (winnaar 1999) ook in de bioscoop had gezien, alleen heb ik die film niet thuis liggen (helaas). Galaxy Quest is inmiddels uitgegroeid tot een cultfavoriet en het is de eerste film in #myownimaginefestival welke ik met mijn zoon (10jaar) kan kijken, iets wat ik uiteraard ook direct gedaan heb.

Jason Nesmith is een acteur welke met zijn voormalige collega’s vooral bekend is geworden door de Sci-Fi serie Galaxy Quest. Ze zijn een graag gezien gast op menig fanbeurs. Jason is bij zijn collega’s minder geliefd omdat hij nogal vol van zichzelf is. Tijdens een van de beurzen wordt hij benaderd door een aantal zeer vreemde fans voor wat hij denkt een schnabbel. Deze vreemde gasten blijken daadwerkelijk aliens te zijn en zien Jason en zijn collega’s aan voor de heldhaftige karakters die zij vertolken in de serie. Jason en zijn collega’s komen zo ongewild terecht in een ruimte oorlog.

Galaxy Quest lijkt in eerste instantie Star Trek en diens fans op de hak te nemen maar de oplettende kijker zal ook zien dat het vooral een eerbetoon is met een dikke knipoog. Tim Allen, welke destijds vooral bekend was als Tim the toolman Taylor uit de serie Home Improvement, was natuurlijk zeer bekend met het komedie genre en vult de rol van Jason Nesmith met verve. De vergelijkingen met vooral William Shatner zijn snel gemaakt en zeer herkenbaar. Allen Rickman welke vooral bekend stond als serieus acteur met karakterrollen leeft zich als Alexander Dane heerlijk uit. Het nukkige is hem natuurlijk op het lijf geschreven, hij combineert het in Galaxy Quest echter met perfecte komische timing. Ook Sigourney Weaver is een welkome verrassing aangezien zij zelf haar grote doorbraak te danken had aan de science fiction horrorfilm Alien. Het heeft namelijk lang geduurd voordat vrouwen een invloedrijke rol hadden in science fiction en de manier waarop dat in deze film op de hak genomen wordt is briljant. Ik zou eigenlijk de gehele cast hier door moeten nemen want iedereen doet het eigenlijk fantastisch!! Van de de grot droge Tony Shalhoub welke in tegenstelling tot Scotty altijd de rust zelfe is, tot een Jonge Justin Long als fanatieke fanboy tot Sam Rockwell als de onbekende figurant welke ook wilt meeliften op het succes (en daar later heel veel spijt van krijgt) iedereen geniet zichtbaar van zijn rol. Wat de film ook goed doet is de fans de nodige eer geven. Waar in het begin van de film fans als een last worden gezien en een bron van inkomsten zijn voor de castleden het juist deze fans welke onze helden uit de brand helpen. Blijft het bij Galaxy quest bij persifleren en eren? Nee, hierbuiten wordt er ook gewoon een avontuurlijk verhaal verteld waaraan de vele grappen gehangen kunnen worden. Zo is er de bizarre relatie tussen een mens en een alien, krijgt de held het op bizarre wijze voor elkaar om zijn shirt (uiteraard kwijt te raken en zijn er nog een reeks inside jokes voor de Star Trek kenners. Verder ziet aller er ook gewoon fantastisch uit en is de film ook gewoon een geslaagde sci-fi film geworden. Galaxy Quest werkt op zoveel fronten dat het niet heel verrassend is dat genrefilmliefhebbers wegliepen met deze film en tijdens het Amsterdam Fantastische Film Festival er met de Silverscreamaward ervandoor ging. En mijn zoon die heeft ook zeer zeker genoten van de eerste awardwinnaar welke ook met jongere leden van het gezin gekeken kan worden (without scarring them for life) Volgende op het lijstje is een klassieker van Oscarwinnaar Guillermo del Toro.

Funfact: Hoewel de castleden van verschillende Star Trek series in eerste instantie sceptisch waren sloten ze allen deze parodie in hun harten. Alleen William Shatner snapte niet waar Tim Allen zijn inspiratie vandaan had gehaald voor zijn rol……..

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar