Site pictogram Movie Addicts

Review Goldeneye

Bond_and_Trevelyan(1)

Na 6 jaar keerde James Bond terug in de bioscoop (de eerste die ik zelf ook in de bioscoop heb gezien) met een nieuwe vertolker Pierce Brosnan. De bond serie leek na twee delen met Timothy Dalton op sterven na dood, daar critici en fans niet zeer te spreken waren over deze films. Des de mooier dat er werd uitgepakt met Goldeneye met spectaculaire actie, mooie vrouwen, humor en gadgets. Tel daarbij op dat wereldster Tina Turner ook nog eens de titelsong verzorgde en de Bondfranchise moest weer tot leven gewekt zijn.

Het verhaal begint met James Bond die op missie is in Rusland samen met 006, Alec Trevelyn (Sean Bean), de missie loopt echter niet gesmeerd en Alec wordt voor de ogen van James vermoord. Zes jaar later keert hij terug in het veld wanneer een gevaarlijk wapen ‘Goldeneye’ uit handen van de russen gestolen wordt. James Bond gaat op onderzoek uit, met behulp van een van de overlevende van de aanslag toen de satelliet gestolen werd. Wanneer James op zoek gaat naar de mysterieuze Janusz komt hij tot de ontdekking dat Alec destijds niet vermoord is, maar overgelopen. Hierdoor word de missie nog moeilijker, want deze 2 mannen kennen elkaar door en door.

Pierce Brosnan was destijds al de beoogde opvolger van Roger Moore, echter gooide de studio waar hij nog een contract had roet in het eten. Nu mocht hij dan eindelijk het stokje overnemen en hoe. Dankzij Pierce Brosnan was Bond weer helemaal terug van weggeweest, hij bleek een perfecte mix tussen de wat hardere Sean Connery en de jolligere Roger Moore en niet onbelangrijk hij was geloofwaardig in zijn gehele doen en laten. Het verhaal van Goldeneye is een typische bond vehikel, waarbij James Bond langs verschillende locaties en met spectaculaire ontsnappingen op zijn doel afgaat. Uiteraard met mooie bondvrouwen (Famke Janssen en Isabella Scorpuco) en mooie gadgets voor handen en niet te vergeten de Martini Shaken not Stirred. Sean Bean vervuld de schurkenrol met verve en weet net als Pierce overtuigend de verschillende oneliners te brengen. Leuk Nederlands tintje is Famke Jansen, die zich in de kijker speelde als Xenia Onatop met haar dodelijke dijen. Zij kreeg het voor elkaar als een van de weinige Bondgirls om na de bondfilm een succesvolle acteercarrière op te bouwen in Amerika. Goldeneye liet destijds zien dat Bond nog niet klaar was en de wereld ook nog niet klaar was met James Bond. In mijn ogen een van de beste bond films en een aanrader voor elke actie liefhebber.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar