Site pictogram Movie Addicts

Review Greenland (Nu te zien op Amazon Prime)

Review Greenland (Nu te zien op Amazon Prime)

Amazon brengt naast series ook steeds meer films uit welke exclusief bij de streamingdienst te zien zijn. Greenland met onder andere Gerard Butler en Morena Baccarin in de hoofdrol is een behoorlijk ambitieuze aangezien het een rampenfilm is waarbij de aarde vernietigd dreigt te worden door een meteorietenregen.

John en Allison Garrity zijn niet bepaald meer gelukkig samen, maar ze werken aan hun huwelijk en delen een grote liefde voor hun zoon. ondertussen is het grote nieuws dat de komeet Clarke met een stroom van gruis redelijk vlak langs de aarde zal trekken wat een machtig gezicht moet zijn. Wanneer John een oproep krijgt om zich met zijn gezicht te melden bij een bunker begint bij hem het gevoel te bekruipen dat het allemaal niet zo onschuldig lijkt te zijn met de meteorieten. Wanneer de eerste in Amerika valt en een stad wegvaagt breekt er wereldwijd paniek los. John moet met zijn gezin zich bij het leger melden aangezien hij gekozen is om te kunnen evacueren naar een bunker. Het gezin wordt echter van elkaar gescheiden en alle drie moeten alles op alles zetten om bij elkaar te komen en hopelijk een veilig heenkomen te vinden.

Weer een rampenfilm, dat dachten wij thuis, met het standaard formulewerk. Greenland gooit het echter over een andere boeg. Geen tig verhaallijnen met vele verschillende karakters met alle clichés die daarbij komen kijken. In deze film draait het echt om het gezin Garrity waarbij het huwelijk in zwaar weer is terecht gekomen en hun zoon aan een ernstige vorm van diabetis leidt. Hierdoor wordt hun tocht dusdanig bemoeilijkt. Het sterke is dat er hierdoor genoeg ruimte is voor de acteurs om wat meer te laten zien dan louter de drang om te overleven. Gerard Butler en Morena Baccarin overtuigen daarin als stel en bezorgde ouders. Zij delen een geloofwaardige chemie waarbij de problemen uit het verleden niet zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen maar geleidelijk nadat een aantal dingen ook benoemd zijn. Ook de persoonlijke ontwikkeling krijgt genoeg aandacht, zoals Gerard Butler die als John in een vechtpartij beland met fatale afloop. Normaal gesproken wordt in veel films dit afgedaan als een vervelende gebeurtenis en het karakter gaat door, in Greenland wordt echter getoond dat dit wel degelijk wat doet met een mens. Het is sowieso goed om Morena en Gerard iets anders te zien doen dan standaard eye candy of geharde actieheld te spelen. Buiten het gezin hebben de makers ook oog gehad voor wat er in een land gebeurt zodra het nieuws van een naderende apocalypse nadert. Zo zijn er natuurlijk standaard rellen waarbij winkels leeggeroofd worden, maar het toont ook waartoe mensen in staat zijn wanneer zij een kans zien het naderende onheil mogelijk te vermijden. Greenland is zeker geen foutloze film en niet alle special effecten komen even overtuigend over, maar door de meer persoonlijke aanpak zal deze film menig kijker meer grijpen als bijvoorbeeld een 2012 of een Deep Impact. Greenland is wat ons betreft zeker een aanrader om thuis te kijken als je op zoek bent naar een rampenfilm welke meer wil laten dan chaos en destructie.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar