Site pictogram Movie Addicts

Review Halloween (1978)

h2(1)

De Halloweenfilm is toch eigenlijk gewoon Halloween van John Carpenter en het was een strijd wie er over deze film mocht schrijven van ons, maar Mark de Vogel was de gelukkige.

Michael Myers (Will Sandin) vermoordt op zesjarige leeftijd zijn zus Judith met een keukenmes. Hij wordt opgesloten in een inrichting, maar ontsnapt vijftien jaar later. Al die tijd heeft Michael Myers (Tony Moran) geen woord gesproken en geen emotie vertoond. Hij zet koers richting zijn geboortedorp Haddonfield en blijkt het voorzien te hebben op oppas Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) en haar vriendinnen Annie Brackett (Nancy Kyes) en Lynda van der Klok (P.J. Soles). Myers’ psychiater, Sam Loomis (Donald Pleasence), probeert intussen mensen te overtuigen van de monsterlijkheid van zijn patiënt, die zo snel mogelijk gevonden en weer opgesloten moet worden.

Een van de betere horrorklassiekers van vroeger. Halloween begint al goed met een simpele moord en zet dan ook direct de sfeer voor de rest van de film. Over de hele film zit mysterie en natuurlijk het creepy John Carpenter Halloween muziekje wat de kijker direct op het puntje van zijn stoel brengt. Jamie Lee Curtis acteert hier ook geweldig en kreeg niet voor niets jarenlang de titel Scream Queen en stapt hiermee in de voetsporen van haar moeder (Janet ‘Psycho’ Leigh). Donald Pleasence doet het goed als de behandelende arts van Myers. En net als Myers is hij ook niet voor een gat te vangen. Ik heb maar 1 min puntje over deze film en dat is dat die iets te donker is, maar dat ken je verwachten bij zo’n oude film. Spanning, horror en mysterie komen hier erg goed in voor en dat maakt deze klassieker perfect.

De geschiedenis van Halloween is heel simpel op Halloween gaat de poort naar de onderwereld heel even open. Volgens de Kelten geloofde de mensen dat op die dag geesten van overleden mensen terug kwamen om een nieuw lichaam in bezit te nemen. Door middel van maskers te dragen werd vernomen dat de geesten nog in de onderwereld waren. Halloween krijgt steeds meer vorm over de hele wereld. Wat ooit in Amerika begon verspreidt zich nu razend snel over de rest van de wereld met festiviteiten die hun weerga niet kennen.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar