Site pictogram Movie Addicts

Review HHhH The Man with the Iron Heart

Review HHhH The Man with the Iron Heart

1942: Het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. Een Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt het plan voor misschien wel de meest ambitieuze militaire operatie van WOII: Operatie Anthropoid. Twee jonge rekruten, Jozef Gabcik (Jack Reynor) en Jan Kubis (Jack O’Connell), worden naar Praag gestuurd om de wrede nazileider Reinhard Heydrich (Jason Clarke), hoofd van de SS, de Gestapo en tevens uitvinder en uitvoerder van de Holocaust, te vermoorden.

Jason Clarke zit helemaal in zijn rol als toch wel een van de meest wrede slechteriken aller tijden! Al vanaf het eerste moment dat hij in beeld is krijg je een naar gevoel bij hem. Zijn hele houding en uitstraling geven je de rillingen. Een man die letterlijk en figuurlijk over lijken gaat kan je niet alleen neerzetten met je tekst en aankleding, je moet ook de uitstraling hebben. Hierin was Jason Clarke zeer zeker geslaagd.

Rosamund Pike speelt de vrouw van Reinhard Heydrich, Lina. Al voordat zij getrouwd waren en nog voordat Reinhard hoofd SS was liet zij al goed doorschemeren dat zij de idealen van Hitler hoog had zitten. Maar ik denk dat je wel wat hard moet zijn om een vrouw te zijn of worden van iemand als Heydrich. En als iemand dit met overtuiging kan spelen is dat Rosamund Pike wel!

Voor Jack O’Connell en Jack Reynor krijg je al snel veel sympathie, want iemand die op durft te staan tegen de nazi’s toentertijd daar sta je meteen achter, ik dan haha. Ze gaan erg op in hun rol en je kan vaak genoeg de haat, angst en/of vastberadenheid aflezen in hun ogen. Ik was erg onder de indruk van Jack O’Connell in Unbroken, ik was dan ook positief verrast toen ik hoorde dat hij in deze film meespeelde. Het gevaar is dan wel dat men of gaat vergelijken of het wel “geloven”. Maar dit is een heel anders soort rol en er is dan ook niets waardoor je het gevoel krijgt om te vergelijken. Ook deze rol zet hij goed neer en weet hij je mee te slepen. Wat ik erg jammer vond, en dat heb ik wel vaker met Amerikaanse producties dat de tweede wereldoorlog betreft, is dat de meeste Duitsers vloeiend Engels spraken. Doe dan op zijn minst een Duits accent. Jack O’Connell en Jack Reynor spraken beide wel met een Tsjechisch accent.

Het camerawerk was af en toe erg druk en onrustig. Ik denk dat dat gedaan was om je dieper in het verhaal te trekken. Maar bij mij werkte het eerder averechts. In sommige scènes was het zo druk en wild dat het erg onoverzichtelijk werd. Wat erg jammer was, want ik bepaalde scènes haalde dat juist de kracht uit de serie.

Het verhaal vond ik erg boeiend. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de tweede wereldoorlog. Er zijn al veel films gemaakt over de tweede wereldoorlog en veel invalshoeken, veel hele goede, maar helaas ook veel slechte. Deze valt er een beetje tussen. Hij is zeker niet slecht! Maar hij had hier en daar wel wat beter uitgewerkt mogen worden. Het drukke camerawerk deed mij dan ook echt storen, waardoor ik minder goed in de film kwam. Helemaal een film als deze zit ik er graag helemaal in en laat ik mij graag meenemen in het verhaal. Helaas was dat hier wat minder het geval. Maar ik heb mij zeer zeker vermaakt bij deze film en was regelmatig onder indruk en zelfs wel in shock van de gebeurtenissen die ik te zien kreeg en hoe ze in beeld gebracht werden. De acteurs zitten allemaal erg goed in hun rol, waardoor het allemaal erg geloofwaardig overkomt en dat doet de film ten goede. Ondanks de dingen die mij tegenvielen zou ik deze film zeker aanraden om te kijken. Ik zou het zelf ook niet erg vinden als ik deze mettertijd weer zou moeten kijken.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar