Site pictogram Movie Addicts

Review If the Sun Explodes, nu in de bioscoop en op filmthuis

 

Relaties zijn een belangrijk onderwerp in veel films en dit onderwerp is al op veel verschillende wijzen belicht. Hanna van Niekerk besloot in haar speelfilm debuut de focus volledig op het stel Flip en Yara te richten, hier gespeeld door Egbert Jan Weber en Wies Fest.

Flip en Yara zijn aan het backpacken. Flip en Yara zijn al tijden bij elkaar maar verschillen wezenlijk van elkaar. Waar Yara open staat om verder te gaan in de relatie en het huisje boompje beestje gevoel wel ziet zitten is Flip vooral op zoek naar zichzelf en wil zo min mogelijk te doen hebben met wat hem allemaal tegenstaat in de maatschappij. Hun karakters botsen regelmatig tijdens hun tocht, maar ze maken ook mooie dingen mee. De vraag blijft echter of hun verschillende opvattingen niet tot een breuk gaat leiden.

Hanna van Niekerk heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt met haar debuut. Door het verhaal zich volledig op twee personen te laten concentreren is het zaak de aandacht erbij te houden. De hoofdrolspelers zijn hier natuurlijk het belangrijkst in. Gelukkig hebben Egbert Jan en Wies duidelijk een klik en komen zij zeer natuurlijk over als stel. De settings waarin zij belanden als stel zijn herkenbaar als simpele avonturen waar het verschil tussen de hoofdrolspelers steeds maar weer duidelijker wordt. De korte speelduur en het vlotte verloop van het verhaal zorgen er in combinatie met het spel ervoor dat je je als kijker niet hoeft te vervelen. Er zit echter een maar aan. Als kijker leef je vanaf moment een meer mee met Yara, dit komt simpel weg omdat Flip of Philip niet zo heel sympathiek overkomt. Of dat dit zo geschreven is of komt door het spel van Egbert Jan Weber laat ik hierbij in het midden. Dit maakte het voor mij als kijker wel moeilijker om met beide karakters te mee te leven. In een film als deze waarin je als kijker met maar 2 acteurs te maken hebt is dat wel een lastig punt. Maar zoals gezegd, de film verveeld nergens en heeft een paar zeer sterke momenten waarbij de kracht van de een en de zwakte van de andere sterk naar voren komt. Wies Fest is daarbij een zeer leuke verschijning die Egbert Jan Weber uitstekend tegenspel biedt. Hanna van Niekerk levert hiermee een onderhoudend regiedebuut af welke genoeg houvast biedt om haar in de toekomst in de gaten te houden.

Filmthuis

Geen tijd om het filmtheater te bezoeken? Maar wel om thuis vanaf de bank naar de nieuwste premièrefilms te kijken? Dat kan nu met Filmthuis: de online zaal van het filmtheater.

Bezoek je eigen vertrouwde filmtheater ook eens vanuit huis. Via de websites van 13 filmtheaters kun je speciaal geselecteerde bioscoopfilms, die gelijktijdig in de fysieke zaal draaien, nu ook thuis vanaf de bank bekijken. 24 uur per dag via je TV, laptop, tablet of smartphone. Voor € 8,50 zie je de nieuwste films wanneer het jou uitkomt in HD kwaliteit.

If The Sun Explodes is nu ook te zien via Filmthuis: de online zaal van het filmtheater. www.filmthuis.nl
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar