Site pictogram Movie Addicts

Review Inside The Chinese Closet

unnamed(13)(1)

Nu China steeds meer onderdeel gaat worden van de wereld economie wordt er ook steeds meer duidelijk over de cultuur van het land. Zo was er decennia lang een voorkeur voor zoons aangezien diens ouders altijd werden verzorgd wanneer die dat niet meer zelf konden. Dat je als ouders wettelijk gezien maar 1 kind mocht hebben zorgde voor overvolle kindertehuizen met meisjes welke te vondeling waren gelegd. Maar wat als je zoon of dochter homoseksueel is en er in principe geen huwelijk en gezin in de planning staan. En wat vindt de rest van de omgeving en familie ervan? Inside The Chinese Closet is onderdeel van het Gay & Lesbian Summer Film Festival en zal naast de tour langs verschillende filmhuizen ook te zien zijn bij Filmthuis wat een initiatief is van Herrie Film & TV

In Inside The Chinese Closet volgen we homoseksuele Andy en Cherry. Al snel wordt duidelijk dat Andy hoewel homo en zoals hij zelf zegt zeer populair nog altijd vrijgezel is. Ondertussen is hij wel bezig om een nep bestaan op te bouwen waarbij hij als getrouwd man door het leven kan. Dit om vooral acceptatie bij familie te kweken aangezien zijn ouders al weten dat hij homo is. Cherry zit er echter heel anders in en wil gewoon haar leven leiden als lesbiénne. Cherry der relatie met haar ouders staat dan ook meer onder druk, aangezien die druk bezig zijn met het adopteren van een kind voor haar zodat ze in ieder geval als moeder gezien wordt. Homoseksualiteit blijkt ook in China een groot taboe met zich mee te dragen, iets wat op zich geen verrassing is gezien de veelal ouderwetse gewoontes welke nog steeds hoog in het vaandel staan in veel huishoudens. De gearrangeerde huwelijken tussen mannelijke en vrouwelijke homo’s lijkt een ideale oplossing maar is dat wel zo?

Documentaire maakster stelt niet zoveel kritische vragen maar dat stoort eigenlijk nergens. Haar opzet om de twee personen in kwestie zoveel mogelijk over hun situatie te laten vertellen maakt eigenlijk al duidelijk hoe de situatie in elkaar zit en waar de pijnplekken zitten binnen de Chinese samenleving. Ik wil niet zeggen dat de situatie hier in Nederland fantastisch is (de afgelopen tijd is wel duidelijk geworden dat acceptatie van Homo’s in de westerse wereld ook nog niet is wat het moet zijn) maar deze documentaire maakt pijnlijk duidelijk dat China nog een lange weg heeft te gaan wat betreft homo acceptatie. Van psychiaters welke beweren homoseksualiteit te kunnen genezen tot aan nep huwelijken en adopties aan toe. Door niet op zoek te gaan naar misstanden, maar de twee hoofdpersonen simpelweg aan het woord te laten komt de boodschap misschien nog wel harder over. Is het namelijk niet tekenend dat je van beide personen, buiten de homogemeenschap waarin zij zich begeven en een enkele familielid, niemand ziet of spreekt? De ouders blijven over het algemeen ook stil, maar ook van de werkplek blijven de camera’s ver verwijderd. In The Chinese closet laat heel sterk het taboe wat nog altijd rust op het homoseksueel zijn zien. Het contrast tussen de twee is daarbij ook tekenend waarbij Cherry duidelijk als homo geaccepteerd wilt worden en eigenlijk niet meer haar geaardheid wilt verbergen. Hierbij is Andy heel anders daar hij zelf hard op zoek is om een schijnhuwelijk op te zetten terwijl hij op het moment niet eens een partner heeft. Regisseur Sophia Luvarà laat met deze documentaire zien wat de situatie is en wat dit doet met de hoofdpersonen. Kortom een intrigerende kijk op homoacceptatie of beter gezegd het gebrek daarvan in wat economisch de grootste groeimarkt is voor de Westerse wereld.
Gay & Lesbian Summer Film Festival
Het Gay & Lesbian Summer Film Festival is een jaarlijks initiatief van distributeur Cinemien die met haar home entertainment label HOMESCREEN over een grote catalogus van Gay & Lesbian films uit de hele wereld beschikt. Van 2 juli tot en met 13 september is een selectie van 9 films te zien in 12 filmtheaters in Nederland.

Meer info over de titels, tijden, trailers ga naar: www.cinemien.nl/gayandlesbian
Vertoningen Inside the Chinese Closet tijdens het Gay & Lesbian Summer Film Festival
Lieve Vrouw Amersfoort 1.8.2016 / 21.15 uur, 23.8.2016 / 19.30 uur en 5.9.2016 / 21.00 uur *
Rialto Amsterdam 2.7.2016 / 22.00 uur en 7.8.2016 / 13.15 uur *
Focus Arnhem 31.8.2016 / 21.35 uur
Chasse Cinema Breda 3.8.2016 / 19.20 uur *
Filmhuis De Keizer Deventer 2.8.2016 / 20.30 uur
Filmtheater Hilversum 8.8.2016 / 20.30 uur en 6.9.2016 / 20.30 uur   *
LUX Nijmegen 26.7.2016 / 17.00 uur en 16.8.2016 / 21.30 uur *
LantarenVenster Rotterdam 30.8.2016 / 19.30 uur *
’t Hoogt Utrecht 28.7.2016 / 21.15 uur en 29.8.2016 / 19.15 uur *
* Dit theater biedt alle films ook on-demand aan in hun online zaal via Filmthuis.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar