Site pictogram Movie Addicts

Review Irrational Man

irrational-man-emma-stone-joaquin-phoenix(1)

Met de respectabele leeftijd van 79 jaar heeft schrijver en regisseur Woody Allen besloten voorlopig nog niet te stoppen met het maken van films. Zijn nieuwste verhaal met de titel Irrational Man is dan ook vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

De film gaat over de filosofie professor Abe Lucas (Joaquin Phoenix), de nieuwste aanwinst van de universiteit die kan rekenen op veel vrouwelijke aandacht. Abe is slim en heeft veel in zijn leven gezien en gedaan, maar is inmiddels veranderd in een gekwelde en impotente veertiger met een drankprobleem. Zijn ietwat opdringerige collega Rita Richards (Parker Posey) weet hem niet uit zijn depressie te krijgen, maar de ontmoeting met de mooie en slimme studente Jill Pollard (Emma Stone) zorgt voor een lichte opleving. Wanneer hem per toeval een persoonlijk onrecht ter oren komt, maakt hij een bijzonder besluit dat zijn leven wél drastisch veranderd.

Joaquin Phoenix heeft de bijzondere, imponerende en charismatische uitstraling waar zijn karakter om vraagt. In mijn ogen had Woody Allen geen betere acteur kunnen casten voor deze rol. Hij is tevens in staat geweest elke emotie die zijn karakter ervaart overtuigend en realistisch over te brengen. Hoewel het zelfdestructieve van Abe er met een constante fles drank in zijn zak en opvallende bierbuik nogal dik bovenop ligt, voelt het wel geloofwaardig aan. Emma Stone heeft een geweldige chemie met Phoenix en speelt de verliefde Jill perfect. Stone is innemend en het verbaast je dan ook niks dat Abe voor haar valt.

Ik denk niet dat deze film geschikt zal zijn voor iedereen. Hij is vrij traag, hoewel ik dat niet storend vind zullen mensen die vooral van actiefilms houden dat misschien wel vinden. Hoewel de film een aantal zware thema’s aankaart, gaat de ontwikkeling van de karakters niet heel diep. Hierdoor blijft de film toegankelijk voor een groter publiek. In ieder geval toegankelijker dan een aantal andere Woody Allen films. Hoewel de film wat inzakt in het midden blijft hij je aandacht vasthouden en blijf je benieuwd naar wat er gaat gebeuren. De film is tevens grappig en blijft door een aantal leuke en verrassende wendingen boeien tot het eind.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar