Site pictogram Movie Addicts

Review It Comes At Night

Review It Comes At Night

Met een ijzingwekkende trailer waardoor de verwachtingen natuurlijk zeer hooggespannen waren ging ik eens goed zitten voor wat hopelijk een van de horror hoogtepunten van het jaar moet worden.

Paul, Sarah en hun zoon Travis leven in een afgelegen huis in een bosrijk gebied. Voorzien van gasmaskers en handschoenen proberen ze zich te beschermen van al het kwaad van buitenaf. Op een nacht dient zich echter een indringer aan. Deze indringer, Will genaamd, blijkt zelf ook een gezin te hebben en Paul en Sarah besluiten het gezin toe te laten tot hun eigen beschermde omgeving. Alles lijkt koek en ei, maar hoe lang kan dit goed gaan wanneer de hond van Travis zoek raakt en er verschillende leugens aan het licht komen?

It Comes at Night laat zich lezen als een ijzingwekkende horror/thriller. In feite is dit meer een drama over het isolement en het overleven in een wereld waar niemand te vertrouwen lijkt te zijn. De rol van zoon Travis blijkt hierbij een sleutelrol te spelen. Deze rol wordt ijzersterk vertolkt door de jonge Kelvin Harrison Jr. De tragiek van de bijna volwassen Travis is duidelijk voelbaar en met name zijn nachtmerries zorgen meer dan eens dat de nekharen overeind zullen staan. De relatie met zijn ouders is wat dat betreft simpel. Sarah (Carmen Ejogo) is de emotionelere en verzorgende moeder terwijl (de wederom zeer sterk acterende) Joel Edgerton de rationele vader is welke hem wilt klaarstomen voor de harde wereld waarin het gezin nu leeft. Travis is echter ook een puber welke een eigen stem begint te krijgen. De dromen van Travis zorgen er ook voor dat je als kijker beseft dat er niet alleen drama is maar dat er ook nog een kwaad op de loer staat. De toevoeging van het tweede gezin lijkt in eerste instantie rust te brengen, maar voegt tegelijk een dreigende dimensie toe aan het geheel. Het probleem is echter dat het tempo heel laag is en de nadruk heel lang op de onderlinge verhoudingen ligt zonder de spanning verder op te bouwen. Wanneer dit wel gebeurd zit je als kijker te wachten tot een alles bepalende en mogelijke gruwelijke climax. Deze climax zal de kijkers in meerdere kampen verdelen. Er zullen mensen zijn die dit einde zeer goed kunnen waarderen en mensen welke zich mogelijk bekocht zullen voelen. Ik behoor wat dat betreft tot geen van beide aangezien ik de film dankzij de vertolkingen van met name Joel Edgerton en Kelvin Harrison Jr. vanaf het begin zeer boeiend vond. Het einde vond ik echter niet volledig goed uitgewerkt hoewel de intentie zeker duidelijk werd. Het einde zal dan ook niet naar ieders wens zijn ook omdat It Comes at Night niet de horrorfilm is welke mensen er mogelijk van verwacht hadden. Dit is meer een drama met een gruwelijk randje welke ervoor zorgt dat je als kijker toch een aantal maal op het puntje van je stoel komt te zitten.

De makers weten geen duidelijke keuze te maken tussen drama en horror waardoor It Comes at Night wel een boeiend drama is maar uiteindelijk wat betreft horror net niet weet te brengen wat menig horrorfan er van zal verwachten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar