Site pictogram Movie Addicts

Review Jagten

jagten2

In 2013 genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film sneed Jagten een gevoelig onderwerp aan. Met Mads Mikkelsen in de hoofdrol was dit natuurlijk ook een film welke makkelijk opgepikt werd in Amerika, ondanks het gevoelige onderwerp. Een onderwerp waarom deze film uitermate geschikt is om vertoond te worden op het Movies that Matter Festival.

Lucas (Mads Mikkelsen) is een gescheiden man en vader van een tienerzoon. Van nature is hij een leraar maar hij werkt nu als hulp op een kleuterschool. Hij heeft veel vrienden waar hij een goede relatie mee heeft en wanneer er ook weer liefde in zijn leven komt lijkt zijn leven eigenlijk best op rolletjes te lopen. Dan besluit een van de kinderen uit boosheid een verhaal te vertellen wat opgepikt wordt door zijn collega’s. …. zou haar misbruikt hebben en naast dat dit slecht valt is zij ook nog eens de dochter van een van zijn oudste en beste vrienden. Langzaamaan wordt een heksenjacht op hem ingezet, waarbij hij door de gemeenschap, die hem voorheen hielp bij het verwerken van zijn scheiding, nu behandeld wordt als uitschot en geïsoleerd.

Jagten is zo een noodzakelijke film dat laat zien hoe weinig de mensheid eigenlijk is opgeschoten tegenover de middeleeuwen. In een moderne tijd waarin beschaving een gemeengoed is laten de mensen zich nog steeds leiden door emoties waardoor het rationele denken vaak snel verdwijnt. En eerlijk is eerlijk het is een ouders eerste en natuurlijke reactie om hun kind te beschermen tegen wat voor kwaad dan ook. Het blijft echter treurig dat dit ook nog veelvuldig gebeurd tegen onschuldige mensen, waarbij onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is eigenlijk het raam uit kan. Waarom deze film zo confronterend en hard overkomt? Dat is mede te danken aan de ijzersterke acteerprestatie van Mads Mikkelsen, wiens karakter eigenlijk weigert in de slachtofferrol te kruipen terwijl hij dat wel degelijk is en dat maakt het geheel behoorlijk schrijnend. Jagten is daarmee een aangrijpend drama geworden dat er niet voor kiest om te oordelen, maar om mensen een spiegel voor te houden. Want wat zou jij doen in zo’n situatie of je nu in de schoenen van Lucas zou staan of in die van ouder die iets vreselijks te horen krijgt?

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar