Site pictogram Movie Addicts

Review JeruZalem

Jeruzalem1

JeruZalem is een found Footage film, die eenmalig vertoond werd op het Imagine Film Festival. Daar wist de film indruk te maken op de jongeren jury, welke de film beloonde met de Moviezone award. Nu is de film ook uit op DVD en Blu-ray. JeruZalem was een van de titels die door mij gemist was dit jaar en ondanks mijn aversie voor het found footage genre was ik toch benieuwd.

Jeruzalem vertelt het verhaal van twee Amerikaanse vriendinnen, Sarah en Rachel, wie op rondreisgaan naar Israël. Onderweg komen ze de backpacker Kevin tegen en i.p.v. naar Tel Aviv door te gaan besluiten ze eerst Jeruzalem te bezoeken. Jeruzalem ligt centraal voor meerdere geloofsstromingen en heeft daarom ook een uitstraling welke voor veel toeristen overweldigend over kan komen. Er lijken echter steeds vreemdere dingen te gebeuren en wat begon als een leuke citytrip veranderd in een overlevingstocht wanneer de stadsmuren afgesloten worden en de poorten naar de hel geopend lijken. Sarah en Rachel moeten samen met Kevin en een handvol lokale bewoners de stad levend zien te verlaten, iets wat onmogelijk lijkt in de smalle claustrofobische straten van Jeruzalem.

De broers Yoav en Doron Paz hebben er met de versie voor gekozen om de hoofdrolspelers niet nutteloos met een camera rond te laten lopen, een van mijn grootste irritatie punten bij het found footage genre. Nee, de hoofdrolspeelster heeft een google glas met alle extra’s die daarbij komen zoals gezichtsherkenning, internet en Skype functies. Het first person principe werkt uitstekend, het is alleen jammer dat het acteerwerk wel overduidelijk soms te wensen overlaat. Het verhaal wordt echter goed opgebouwd en hoewel redelijk voorspelbaar werkt het wel. Mede door de locatie en zijn achtergrond wordt er een sfeer gecreëerd welke goed wordt volgehouden tot het leuke einde. De broers Paz hebben creatief gebruik gemaakt van subtiel verwerkte speciale effecten en hebben een paar goed schrikeffecten verwerkt in het verhaal. De situatie in Jeruzalem waar Joden, Moslims en Christenen samen leven wordt goed verwerkt in het verhaal en geeft het geheel ook iets authentieks daarbij komt Jeruzalem behoorlijk indrukwekkend over. Zou ik deze film rekenen tot het beste wat de jongeren jury heeft gezien? Nee, maar ik begrijp hun keuze wel voor een van de leukere found footage/first person horrors van de laatste jaren.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar