Site pictogram Movie Addicts

Review Jurassic Park III

Geen subtitel zoals The Lost World bij deel 2, geen Spielberg die regisseert en geen Michael Crichton die heeft geschreven. Wat is er dan nog overgebleven vraag je je dan af. Nou Spielberg was wel producent en Sam Neill keert terug als Dr Alan Grant in dit avontuur, welke weer plaats vind op het eiland Isla Solna.

Het verhaal begint met een schijnbaar onschuldig tochtje van een man en een jongen, die gaan parasailen vlakbij het eiland van Isla Solna. Hun boot verongelukt echter en zij moeten landen op het eiland, waar de Dino’s vrij leven. Dr Alan Grant (Sam Neil) is nog steeds een bekende paleontoloog, maar zijn tak van sport is aan het uitsterven mede door alle hedendaagse technieken. Hij heeft nog steeds een trauma van de gebeurtenissen van Jurassic Park. Hij wordt benadert door de Kirby’s (Téa Leoni en William H Macy) voor een vliegexcursie over het Isla Sorna om dinosaurussen te bekijken. Eenmaal daar blijken de bedoelingen van de Kirby’s anders te zijn. De jongen uit de begin scene blijkt namelijk hun zoon te zijn en zij willen samen met Grant en zijn assistent ….. (Alesander Nivola) hun zoon vinden. Wanneer de huurlingen die voor bescherming moesten zorgen al snel het loodje leggen is de zoektocht veranderd in een overlevingstocht op een eiland met Velociraptors, T-Rexen en een ander, maar vooral groter gevaar.

Waar in de eerste film de magie van dino’s de boventoon voerde is dat in deel 3 wel verdwenen en het mooiste voorbeeld is wel wanneer de groep aanvliegt en Alan in zijn naïviteit nog begint met het uitleggen van wat ze zien. Niemand geeft iets om de dino’s die te zien zijn, terwijl ik toch denk en ervan uitga dat het niet uitmaakt wat je doet, maar wanneer je voor het eerst Dinos’s ziet je toch even verwondert bent. En laat daar nou het grootste manco liggen voor deze film. Jurassic Park 3 is nog het meest te vergelijken met een monster film, waarbij de invulling nu is dat het dinosaurussen zijn. De velociraptors zijn, behalve meer ontwikkeld dan we dachten na het zien van de eerste 2 delen, niet zo angstaanjagend en lijken teveel ontwikkeld om nog echt als monsters gezien te worden. De tyrannosaurus rex, het andere angstaanjagende monster uit de eerdere films, wordt al snel gedegradeerd tot bijrol speler door de killer de Spinosaurus. Jurassic Park 3 kan het best beschreven worden als een actie achtervolgingsfilm, waarbij het verhaal en de personages er verdomd weinig toe doen, maar de actie er wel goed uitziet. Want eerlijk is eerlijk de film zag en ziet er nog steeds top uit, het is alleen jammer dat het nergens echt spannend wordt mede door het gebrek aan karakterontwikkeling en dat is gezien de cast met o.a. Sam Neill en William H Macy heel erg jammer. De magie is dus helaas weg bij dit derde deel, welke gewoon gezien moet worden als actiefilm en dan is deze gewoon goed te pruimen, maar niet bijzonder.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar