Site pictogram Movie Addicts

Review Jurassic Park

jurassic_park_t_rex_banner_2_by_hetaliadenmark-d6fpuwi

Voor iedereen de afgelopen 20 jaar onder een rots heeft geleefd en evt. jonger is dan 20 en een gebrekkige opvoeding heeft genoten ;o) hier even samengevat het verhaal.

Steenrijke entrepreneur John Hammond (Richard Attenborough) heeft op een tropisch eiland een bijzonder reservaat gecreëerd: Jurassic Park, bevolkt door dinosauriërs in allerlei soorten en maten. De wonderbaarlijke comeback van de sinds miljoenen jaren uitgestorven dieren is te danken aan het stoutmoedig doorbreken van het laatste wetenschappelijke taboe: genetische manipulatie. Wanneer Hammond een aantal experts waaronder Dr Alan Grant (Sam Neill), Dr Ellie Sattler (Laura Dern), Dr Ian Malcolm (Jeff Goldblum) en jonge familieleden uitnodigt om het park uit te testen blijkt niet iedereen hier direct positief tegenover te staan. Net op het moment dat iedereen net als de kijker dusdanig verwondert is en positief tegenover het park gaat kijken blijkt dat het taboe maar beter intact had kunnen blijven. Wanneer het beveiligingssysteem van het omheinde gebied het laat afweten en de carnivoren onder de sauriërs het oog laten vallen op dat wel heel makkelijk te verschalken hapje: de mens, verandert dit leuke uitje in een overlevingstocht.

Deze film sloeg 20 jaar geleden in als een bom. Ik en vele met mij werden weggeblazen door de fantastische special effecten waarmee de dinosaurussen tot leven waren gewekt en op het witte doek komt deze film natuurlijk het best tot zijn recht. Thuis valt er nog genoeg te genieten helemaal met de opgepoetste versie en onze advies is dan ook om deze met surround geluid te bekijken. Ook 20 jaar ater staat het concept, hoe simpel deze ook is, als een huis. Het acteerwerk is over de linie goed, ook van de kinderen, terwijl ze toch vaak tegen niets of een paar stokken moesten acteren. Iets wat de afgelopen jaren bij genoeg films juist heel slecht ging. Het helpt natuurlijk dat deze werd gedragen door gedegen acteurs als Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum en Samuel L Jackson en met Steven Spielberg aan het roer kon het bijna dan een onvergetelijk avontuur worden. De overgang van verbazing en verwondering naar een spannend overlevingsverhaal is natuurlijk niet de meest subtiele maar wordt met overtuiging gebracht en werkt na ruim 20 jaar nog steeds. Het mooie van deze film is dat zeer verassend de indrukwekkende T-Rex niet eens voor de grootste angstfactor zorgt maar de Velociraptors. Hierbij zie je toch dat een vakman als Steven Spielberg iets verrassends weet te creëren in waar vele andere veiligere oplossingen hadden gekozen. Ook het veelvuldig gebruik van animatronics die er ook nog steeds verbluffend goed uitzien geven aan met hoeveel aandacht deze film gemaakt. Een aanrader is deze fantastische avonturen film nog steeds en een absolute aanrader. Tuurlijk is het verhaal niet je van het maar alles in dienst van op dat moment het grootste avontuur ooit gefilmd.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar