Site pictogram Movie Addicts

Review Justified Seizoen 1

JUSTIFIED:  L-R: Timothy Olyphant and Walton Goggins in JUSTIFIED airing Tuesday, May 18 (10:00PM ET/PT) on FX. CR: Prashant Gupta / FX.

Justified verteld het verhaal van Raylan Givens (Timothy Olyphant), een Federal Marshal in de Verenigde Staten. Het seizoen opent met een confrontatie tussen Raylan en een lokale crimineel in Miami, welke eindigt in een shoot out wat weer resulteert in een overplaatsing voor Raylan. Raylan wordt geplaatst in Harlan County, zeer toevallig de omgeving waar hij ook is opgegroeid en waar hij al snel in aanraking komt met meerdere bekende uit zijn verleden. Belangrijkste hierin zijn zijn ex-vrouw Winona Hawkins (Natalie Zea), oude vriend en crimineel Boyd Crowder (Walton Goggins), zijn vader Arlo Givens (Raymond J Barry) en Ava Crowder (Joelle Crowder) een plaatselijke schone die getrouwd was met de broer van Boyd.

Raylan zijn reputatie als vuurgevaarlijke Marshal snelt hem vooruit en resulteert al snel in confrontaties met verschillende criminelen, waaronder zijn oude vriend Boyd. Ondertussen probeert hij samen met zijn collega’s Harlan County schoon te vegen, maar gezien zijn verleden gaat dit niet zo makkelijk. Meerdere kleine zaken, die Raylan over het algemeen tot een goed eind weet te brengen, resulteren uiteindelijk in een confrontatie waarbij Raylan een onverwachte medestander vindt.

Ondanks de setting van het broeierige Zuid Westen waar alles heel rustig lijkt te gaan, is het tempo van Justified aan de hoge kant. Hoofdrolspeler Timothy Olyphant zit duidelijk lekker in zijn vel en de manier hoe hij de rustige onderkoelde Marshal Raylan neerzet is ijzersterk. Het aparte gegeven dat deze man, ondanks zijn ouderwetse inslag, zich uitstekend weet te handhaven en dit wordt mooi zichtbaar als juist zijn meerdere hoofdpijn krijgen bij de vele vuurgevechten waarin hij maar ook zijn collega’s in verzeild raken. Hij krijgt goed tegenspel van alle figuren en in het bijzonder van Walton Goggins als Boyd. De vele één tweetjes tussen Raylan en de andere karakters zorgen vaak voor een lach, maar in het geval van Raylan en Boyd wordt met name hun complexe relatie zeer duidelijk. Justified is het best te vergelijken met een moderne western, waarin het verhaal wel in een hoog tempo verteld wordt. De verhaallijnen zijn spannend genoeg en ook de humor is sterk aanwezig, waardoor de sfeer altijd losjes blijft en dit een zeer makkelijk te volgen serie is.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar