Site pictogram Movie Addicts

Review Killer Joe Day 30 #myownimaginefestival

Review Killer Joe Day 30 #myownimaginefestival

Ik had een mooi rijtje films gepland voor #myownimaginefestival, ,maar tijdens deze maand kwam ik nog een titel tegen welke als afsluiter heeft gediend tijdens de 2012 editie (het jaar voordat ik een vaste bezoeker werd) Ik had de film zelf wel al gezien, maar niet op Imagine, en wist nog dat vanaf dat moment voor mij duidelijk werd dat Matthew McConaughey meer kon en wilde dan continue de pretty boy spelen. Het was daarom ook zeker geen straf om Killer Joe als afsluiter voor april op te zetten waarna ik komende weken de laatste artikelen rondom Imagine zal plaatsen met aandacht voor missende titels, de Rewind short welke te zien zijn op hun website en voor films welke ondertussen toch op VOD uit gaan komen terwijl deze eigenlijk op Imagine als eerste vertoond zouden worden.

Chris heeft een groot probleem in de vorm van een schuld welke hij niet kan betalen en welke hem zijn leven kan kosten. Chris heeft echter een idee. Hij wil Killer Joe inschakelen om zijn eigen moeder te vermoorden en zo met de op te strijken levensverzekering zijn schulden af te betalen. Killer Joe moet echter van te voren betaald worden en aangezien hij zonder geld zit besluit hij samen met zijn biologische vader tot een bijzonder gewaagde oplossing in de vorm van zijn zusje. Een beslissing waar hij al heel snelspijt van krijgt.

Dat Killer Joe op een toneelstuk is gebaseerd zal niemand na het zien zullen verbazen. Gelukkig weet regisseur William Friedkin (o.a. The Exorcist en The French Connection) er een levendige film van te maken in plaats van een statische vertelling. Dit is zeker te danken aan de toegewijde cast welke zonder uitzondering zich op minder flateuze wijze durft bloot te stellen. Emile Hirch is zo een acteur waar velen niet snel aan zullen denken, maar welke al flink wat jaren niet onverdienstelijk aan de weg timmert (denk Lone Survivor, Into the Wild, Lords of Dogtown, Alpha Dog en Speed Racer) Hij doet het eigenlijk wel altijd het best in de wat kleinere films waarin hij toch het meest overtuigd in een stukje wanhoop. De wanhoop straalt er zeker vanaf in Killer Joe wat hem er toe zet een wanhopige beslissing te nemen waar hij al snel spijt van krijgt. Zeer verrassend zijn ook de vrouwelijke rollen waarbij Gina Gershon liet zien weer een heerlijk uitgekookte bitch te kunnen spelen met een overtuigende Trailer Trash attitude. Juno Temple blijkt een ware verrassing als de speelse en onschuldige femme fatale welke meer inhoud heeft dan vooral haar familie haar credit voor geeft. Heer en meester in deze film is echter Matthew McConaughey welke zicht uitleeft in de titelrol. Het berekenende, manipulatieve en macho karakter is hem op het lijf geschreven en hij lijkt dan ook van elke seconde te genieten (hoe naar zijn personage op een gegeven moment ook wordt) Vrouwen die hopen op een charmante zuiderling zoals hij zo vaak heeft gespeeld zullen bedrogen uitkomen. Het verhaal biedt genoeg vermaak en verrassingen en is door de zeer bekwame regisseur uitstekend vertaald naar het witte doek. Het bijzondere is ook dat het verhaal eigenlijk geen ruimte biedt voor een held iets wat gezien het amorele verhaal eigenlijk ook geen verrassing mag heten. Ps ben je fan van de KFC, Dan zul je na het zien van deze film nooit meer hetzelfde naar je gefrituurde kippenpoot kijken. Oftewel een heerlijke afsluiter na een maand vol fantastische films welke geschiedenis hebben gemaakt tijdens Imagine.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar