Site pictogram Movie Addicts

Review Klaus (Te zien op Netflix)

Review Klaus (Te zien op Netflix)

We komen weer dichter bij de feestdagen en dus komen er weer genoeg films uit met een kerstthema. Met Name Netflix pakt elk jaar uit met een lange rits zoetsappige kerstfilms welke veelal niet iedereen zullen behagen. Afgelopen jaar was daar echter The Christmas Chronicles en deze film wist het direct te schoppen tot een echte klassieker a la Home Alone. Dit jaar lijkt het streaming kanaal de hoogste ogen te gaan gooien met de animatiefilm Klaus.

Jesper is een rijkeluis kind eerste klas en maakt er als volwassene dan ook een potje van door te teren op zijn rijke vaders zak. Zij vader, tevens eigenaar van het postbedrijf besluit zijn zoon een lesje te leren en stuurt hem naar een afgelegen oord om daar de postdienst op gang te brengen. In een dorp vergeven van haat en nijd lijkt het onmogelijk om mensen elkaar te laten schrijven. Na een moeilijk begin weet Jesper toch een bijzondere vriendschap te sluiten met een eenzame speelgoedmaker genaamd Klaus.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke zoetsappige kerstfilm en toch weet Klaus te verrassen en bovenal te verwarmen. Zo zijn de karakters van Jesper en Klaus behoorlijk cliché maar hebben genoeg achtergrond meegekregen waardoor ze voor de kijker sympathiek personages worden voor wie je duimt. Het verschrikkelijke dorp spreekt echter tot de verbeelding met zijn verschrikkelijke gebruiken en bewoners. Dit geeft de film vooral in het begin een wat duister karakter waarbij zwarte humor de boventoon voert. Dit maakt het ook dat deze animatiefilm zeker ook voor volwassenen zeer te genieten is. Het stemwerk (in het Nederlands) is van een zeer hoog niveau (moet de Engelstalige versie nog kijken) en wie anders dan Frank Lammers geeft Klaus een enigzins norse maar zeer warm stemgeluid mee (Benieuwd wat J.K. Simmons ervan gemaakt heeft) Wat de film echter iets bijzonders geeft is de manier waarop het zich manifesteert als een Kerstmis Origin story. Het is sowieso weer eens mooi om een met de hand getekende animatiefilm te zien van zulke hoge kwaliteit. Het is gezien het eindresultaat dan ook verbazingwekkend dat de maker al in in 2014 dit verhaal probeerde te verkopen maar overal werd afgewezen totdat Netflix in 2017 hapte met dit prachtige eindresultaat als gevolg. Klaus is een echte aanrader voor het hele gezin en zorgt daarbij dat Netflix weer een sterke kersttitel op hun conto kunnen schrijven welke elk jaar minimaal 1x op moet staan voor het hele gezin.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar