Site pictogram Movie Addicts

Review Knife in the Clear Water (Te zien in filmhuizen en op Picl)

Review Knife in the Clear Water (Te zien in filmhuizen en op Picl)

Knife in the Clear Water is de tweede film van MOOOV welke ik mocht bespreken tijdens het IFFR. En wederom verteld het een eigentijds verhaal welke zich ditmaal afspeelt in een provincie in China waar grotendeels Moslims wonen.

Ma Zishan is een boer op leeftijd welke pas geleden zijn vrouw verloren heeft. Hij is een van de ouderen en geniet aardig wat aanzien in de gemeenschap. Dan is de tijd aangebroken dat de ceremonie rondom het heengaan van zijn vrouw afgerond moet worden en hij hun koe moet offeren. Deze koe leeft en werkt al jaren goed bij Zishan en is feitelijk een herinnering aan zijn overleden vrouw. In de dagen die volgen zien we Zishan eerst heel negatief tegenover dit besluit staan waarbij hij zich veel bezighoud om zijn vooraanstaande positie hoog te houden in de gemeenschap. Terwijl de dag van de ceremonie steeds dichterbij komt krijgt Zishan het steeds moeilijker met wat er komen gaat.

A Knife in Clear Water laat een mooi portret zien van een man die door het verlies van zijn vrouw duidelijk op zoek is naar een doel. Hoofdrolspeler Shengcang Yang maakt met prachtig ingetogen spel de lijdensweg van Zishan voelbaar. Er zit weinig dialoog in de film en dus moet hij dit vooral doen door lichaamstaal. Regisseur Xuebo Wang weet met name in de stille shots van de hoofdrolspeler de films heel sterk over te laten komen. Het rustige tempo, het feit dat er weinig in de film gesproken wordt en dat er feitelijk weinig gebeurd maakt deze film minder toegankelijk dan het eerder besproken White Sun en bij tijd en wijle best saai. Mocht dit voor jou als kijker geen probleem zijn, dan biedt A Knife in Clear Water een mooie kijk in een gemeenschap in China waar vele van ons nog nooit over gehoord hebben. En al is het alleen om je wereldbeeld te vergroten, alleen daarom is deze het aanzien waard. Een hele rustige film welke vooral dankzij een paar hele mooie ingetogen shots en een prachtige hoofdrol het aanzien waard is.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar