Site pictogram Movie Addicts

Review Kubo en het Magische Zwaard

kubo_en_het_magische_zwaard_02038289_st_4_s-low(1)

Laat ik meteen voorop stellen dat de titel niet klopt. Het zwaard is namelijk niet magisch, maar zijn instrument is magisch. Ik vind het heel jammer dat het zo slecht vertaald is, al klopt de Engelse titel ook niet. Aangezien het 3 snaren zijn en niet 2. Maar dat terzijde. Is de film ondanks de niet kloppende titel geslaagd of slaat ie ook als film zelf de plank mis?

Kubo is een kleine verhalenverteller, die door middel van zijn magische instrument origami papier tot leven laat komen om zo zijn verhalen aan te vullen. Wanneer hij opgejaagd wordt door het verleden van zijn ouders moet hij opzoek naar de wapenuitrusting van zijn vader. In deze zoektocht wordt hij bij gestaan door Aap en Kever, die ieder een eigen invulling en visie hebben ten opzichte van het beschermen van Kubo.

Deze stopmotion film is gemaakt door de makers van Boxtrollen en Coraline, en dit is ook wel te zien. Want ook deze film is weer aan de duistere en spannende kant. Ik ben naar de première geweest met onze zoon van 7 jaar en zat nog heel even te twijfelen om onze dochter van 2 jaar ook mee te nemen. Ik ben blij dat ik dit niet gedaan heb, want het was af en toe echt heel spannend, tot bijna eng. De tweelingzussen, in het Nederlands met de stem van Noortje Herlaar, zijn heel mooi gemaakt, maar daardoor komen ze ook extra eng over.

Ze hebben het verhaal en de achtergrond van Kubo goed uitgewerkt, er is duidelijk wat er met hem gebeurd is en waarom het verleden van zijn ouders hem opjagen. Kever is een oud strijder dat lijdt aan geheugenverlies en steeds flarden van zijn verleden herrinnert. In het Nederlands wordt de stem verzorgd door Benja Bruijning, en hij vult de rol goed in, in hoeverre je dat met je stem kan invullen. Zijn stem past heel goed bij het karakter. Ondanks dat hij geen hele zware impostante stem past dit toch goed bij Kever. De origami figuren zijn leuk en mooi gedaan, het is wel origami voor zeer vergevorderde, maar het is voor kinderen wel een leuke toevoeging. Onze zoon had meteen interesse in het vouwen van papier. En ik vind het altijd wel leuk als er bepaalde dingen overgebracht worden in een film, en het bewijst vaak ook dat kinderen de film echt leuk vinden. Anders willen ze alles zo snel mogelijk vergeten. Ik vond het tussendoor af en toe wat stil vallen, met name omdat ze dan met veel wijsheden kwamen die wel heel goed bij de film passen, maar dat kan voor kinderen wel even een inkakker zijn.

Het is wel weer heel mooi om te zien wat ze met stopmotion allemaal voor elkaar krijgen. De details zijn soms adembenemend mooi, zo zie je bijvoorbeeld af en toe in de ogen een reflectie van de omgeving, dat soort kleine details maken een film als deze nog mooier. Onze zoon heeft een kleine cursus gehad op school en daar zelf ook een stopmotion filmpje gemaakt, en als je je bedenkt dat er 12 foto’s en voor het mooiste effect 24 foto’s nodig zijn om 1 seconde film te maken zijn dit soort films toch wel echt meesterwerken! Heb je een kind dat goed tegen spanning en duistere beelden kan, dan is deze film zeker een aanrader voor in de bioscoop en anders zou ik wachten tot de film op dvd uit is.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar