Site pictogram Movie Addicts

Review Kurai Kurai, Tales on the Wind

Kurai Kurai  Verhalen met de Windvrouwtreinraam

 

Kurai Kurai is het speelfilmdebuut van Marjolein Boonstra, die eerder vooral bekend was om haar fotografie. Ze heeft meteen de uitdaging genomen door op locatie in Kirgizië deze film te schieten, een bijzonder project om je speelfilm debuut mee te maken.

 

Nadat zijn vriendin Vera hem verteld heeft dat ze zwanger is, en niet weet wie de vader is, gaat Emo op reis. Hij verlaat Vera en de stad en keert terug naar zijn geboortegrond, het land van de Kurai, om uit te zoeken waar hij vandaan komt en welke richting hij aan zijn leven moet geven. Hij doorkruist het land van zijn moeder, die hem ooit raadselachtige verhalen vertelde over de aldoor rollende Kurai (losgeraakte struiken). In dit land, met zijn paradoxale driehoek van sneeuw, katoen en zout, gelden andere regels. Onderweg komt Emo bijzondere mensen tegen die, zo ontdekt hij, allemaal één ding gemeen hebben: ze duwen en trekken aan de werkelijkheid totdat die hun past als een tweede huid. De zoektocht en de ontmoetingen leren Emo het leven te nemen zoals het is, en het raadsel van de Kurai te begrijpen.

 

Kurai Kurai Tales on the Wind is een aangrijpend verhaal van een bedrogen man, die in de zoektocht naar zichzelf verschillende mensen tegen komt welke met mooie en vaak filosofische verhalen komen. De film valt of staat eigenlijk met hoe boeiend deze verhalen zijn en of ze de kijker weten te raken. In het geval van Kurai Kurai zijn de meeste verhalen boeiend en mooi. Mede dankzij het camerawerk van de prachtige doch vaak troosteloze landschappen weten eigenlijk al deze verhalen je te raken. Het dromerige karakter en trage tempo van de film zal niet iedereen aanspreken, maar daar is deze film ook niet voor gemaakt. De vertolkingen zijn heel natuurlijk en geloofwaardig en dat is bij dit soort films toch wel het belangrijkst. Emo en Vera worden overtuigend neergezet door Taigat Kelimbetov en Tatiana Gorobchenko, als twee mensen die bovenal op zoek zijn naar liefde en hun eigen identiteit. Kurai Kurai is geen film voor het brede publiek, maar ik denk dat iedereen die een rustig verteld verhaal kan waarderen deze film ook op waarde weet te schatten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar