Site pictogram Movie Addicts

Review Life, Animated

Review Life, Animated

Life, Animated is weer eens wat anders, geen film vol special effects of scenario die maanden lang zijn uitgedacht. Het is een documentaire over een bijzondere jonge man, genaamd Owen Suskind. Hij heeft een zware vorm van autisme en een ongeëvenaarde passie voor Disney films. Disney films en specifiek de tekenfilms zoals Lion King, Jungle Book en Peter Pan. In de documentaire wordt zijn levensverhaal deels vanuit zijn eigen woorden en vanuit die van zijn familie (ouders en broer) verteld. De documentaire probeert inzicht te geven in de belevingswereld van iemand die autistisch is en worstelt met opgroeien.

Gedurende de film zien we Owen opgroeien vanaf jongs af aan en hoe dit gepaard gaat met verschillende fases. De eerste 3 jaar van zijn leven lijken gewoon te gaan tot hij een terugval in zijn ontwikkeling heeft. Na lang onderzoek wordt dit toe geschreven aan autisme en praat inmiddels al jaren geen normaal woord meer. Hij raakt geobsedeerd door Disney films en kijkt deze om zo emoties een plaats te geven. Zijn liefde gaat zelfs zo ver dat hij Disney films gebruikt om het dagelijks leven te verklaren, omdat zijn taal ontwikkeling en sociale vaardigheden daar tekort schieten. Fascinerend hoe zo’n persoon denkt en Disney films gebruikt als copingsmechanisme.

De documentaire is interessant vanwege de bijzonder manier die de zwaar autistische Owen heeft gevonden om toch te kunnen communiceren en de manier waarop zijn ouders en broer dit ontdekt hebben en zijn gaan gebruiken om hem voorruit te helpen in het leven.

Echter voelde het voor mij soms wat lang. Ander half uur over eigenlijk maar 1 persoon is vrij veel, zelfs wanneer het op een goede manier gefilmd wordt en ondersteunt met animaties. De informatie en emoties die ze proberen over te brengen komen wel binnen. Het is inspirerend om te zien hoe zo iemand met het zoiets om gaat. Iets waar we zeker nog wat van kunnen leren.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar