Site pictogram Movie Addicts

Review Liza, The Fox Fairy

Kultúra - Film - Liza, a rókatündér

Meer dan een jaar geleden was het toen ik vanaf het Imagine Film Festival heen en weer moest reizen naar een hotel voor een interview met Brett Morgan regisseur van Montage of Heck. Na het interview was het snel terug gaan naar het festival voor Liza the Fox-Fairy, een bovennatuurlijke romantische komedie. Gehaast en onder de indruk van het interview had ik niet verwacht dat de film mij veel zou doen, maar niets was minder waar. Nu ruim een jaar later heb ik nogmaals de kans gekregen deze film te bekijken en te zien of het niet alleen de euforie van de dag was, waardoor ik zo genoten had van de film.

Liza is de vrijgezelle verpleegster van de weduwe van de Japanse ambassadeur. Liza is 30 jaar en heeft nog altijd geen vriend, laat staan een eigen leven. De weduwe verplicht Liza iets van haar leven te maken en op zoek te gaan naar dat stukje geluk zoals zij dat ooit vond met de Japanse Ambassadeur. Liza stelt zich vol goede moed open maar elke man die voor haar valt gaat het noodlot tegemoet. Liza vreest dat zij vervloekt is net als de Fox Fairy uit de oude Japanse verhalen. Ondertussen begint de politie ook vragen te stellen over het aantal mysterieuze doden in haar omgeving. De zonderlinge inspecteur Zoltan doet onderzoek naar haar. De geest van de Japanse popster Tomy Tani lijkt haar enige vriend en houvast te zijn, maar is hij wel een gewone geest van een overleden popster?

Vanaf de opening wordt direct de toon gezet met een frisse pop soundtrack waarbij het moeilijk wordt om stil te zitten. Hoofdrolspeelster Monica Balsai is innemend als de onzekere muurbloem Liza en weet de gehele film met haar natuurlijke charme te dragen. Alle overige rollen getuigen misschien niet van al teveel diepgang, maar deze typetjes werken uitstekend in deze fantasierijke romantische komedie. Szabolcs Bede Fasekas blijkt een droog komisch talent te zijn als de wereldvreemde rechercheur Zoltan. Het grootste pluspunt van de film is echter de vormgeving welke volledig in dienst staat van het verhaal. Van de aanstekelijke muziek tot de omroepen bij de lokale fastfood keten tot de aankleding en de meer dan redelijke effecten welke in de film verwerkt zijn. Na 1,5 uur kan het bijna niet anders dan dat je vermaakt de zaal verlaat bij dit pareltje uit Hongarije, welke niet voor niets bij critici en publiek bij verschillende festivals zeer goed viel. Regisseur Károly Ujj Mészáros weet op ingenieuze wijze een frisse film af te leveren welke ook qua vormgeving zijn mannetje staat tegenover de betere romcoms uit Engeland of Amerika

Edmond review

Edmond is een stop-motion short met wat animatie in verwerkt. We worden als kijker meegenomen in de geschiedenis en gedachtengang van hoofdfiguur Edmond welke op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen is. Nina Gantz heeft hier een bijzonder stukje animatie van gemaakt en de 10 minuten die het filmpje duren zijn bijna hypnotiserend mooi en zullen liefhebbers ook echt raken. Iets wat ook wel bleek met de gewonnen Bafta voor best animated short.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar