Site pictogram Movie Addicts

Review Loin Des Hommes

LoinDesHommes

Loin des Hommes van David Oelhoffen

De film speelt zich af in Algerije, vlak voor de onafhankelijkheidsoorlog in 1954. Daru (Viggo Mortensen), een in Algerije geboren man van Spaanse afkomst, is leraar op een schooltje voor Algerijnse kinderen in de bergen. Hij is heel tevreden met zijn eenzame leventje en helpt de lokale bevolking door graan uit te delen. Op een dag komt de lokale politieagent langs met een gevangene, een jongeman genaamd Mohamed (Reda Kateb), die zijn neef gedood zou hebben. Hij laat de gevangene achter en draagt Daru op om de jongeman naar de Frans-koloniale rechtbank te brengen. Daru voelt daar weinig voor en besluit Mohamed vrij te laten, maar die weigert weg te gaan en staat er zelfs op dat Daru hem bij de autoriteiten aflevert. Nadat de dorpsgenoten de school aanvallen en proberen Mohamed in handen te krijgen besluit Daru om hem weg te brengen. Op de barre en gevaarlijke tocht door het Atlasgebergte, waarbij ze te maken krijgen met het Franse leger en de Algerijnse rebellen, groeit er een vriendschapsband tussen de twee mannen.

Deze film heeft alle kenmerken van een western die zich afspeelt in een heel andere omgeving. Je hebt de kolonisten, de lokale bevolking en een gevangene die naar het gerecht vervoerd moet worden inclusief de gewelddadige obstakels die overwonnen moeten worden. Van origine is dit een verhaal van slechts dertien pagina’s. The Guest van Albert Camus is prachtig uitgewerkt en de karakters hebben meer achtergrond gekregen. Daardoor is een mooi verhaal ontstaan over twee mannen met verschillende achtergronden die door de omstandigheden heel dicht bij elkaar komen te staan.

 
Net als in “The Road” zet Viggo Mortensen een rol neer van een man die gekweld wordt door verlies in het verleden, dit doet hij wederom heel overtuigend. Reda Kateb is een Franse acteur van Algerijnse afkomst, ook hij zette een indrukwekkende en overtuigende rol neer. Ik vind deze film echt de moeite waard om te gaan zien. De prachtige beelden van het Algerijnse landschap past mooi in het verhaal en komt de film ten goede. De film laat een tijdsbeeld zien over een periode in de geschiedenis waar men niet zo veel over weet. En de beweegredenen van beide personages zijn begrijpelijk en maakt dat je hoopt dat het goed afloopt. Een aanrader!

Mijn Cijfer: 7,5

IMDB: 7,5

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar