Site pictogram Movie Addicts

Review Lucky (te zien in de bioscoop)

Review  Lucky (te zien in de bioscoop)

Harry Dean Stanton is een van de meest markante acteurs welke ons zeer recentelijk is ontvallen. Met rollen in o.a. Alien, Paris, Texas en Twin Peaks heeft hij bij vele filmliefhebbers een onuitwisbare indruk achter gelaten. Lucky is zijn laatste hoofdrol en misschien alleen daarom een aanrader om deze man nog een keer aan het werk te zien.

Lucky is een oudere man welke in een kleine gemeenschap woont in Arizona. We volgen zijn dagelijkse gang van zaken. Van zijn dagelijkse Yoga oefeningen tot aan zijn dagelijkse gang naar de lokale diner. Hierbij wordt Lucky ook nog een geconfronteerd met zijn eigen ouderdom en sterfelijkheid.

Een korte samenvatting omdat ik elke scene van deze film wel kan beschrijven maar dan verpest ik de film. Er gebeurd feitelijk weinig, maar het is een genot om elke scene met Harry Dean Stanton te zien. De film voelt bijna geïmproviseerd aan waarbij de cast zich meerdere malen lijkt te vergapen aan de wijsheden welke door het hoofdfiguur gedeeld wordt. Daarbij weet John Caroll Lynch (inderdaad de zoon van David Lynch) van elke shot een eerbetoon aan de hoofdrolspeler te maken. En het maakt niet uit of Harry melancholische, boos of grappig uit de hoek komt hij weet schijnbaar moeiteloos ondanks zijn leeftijd elke scene te stelen. Of het nu gaat om een verloren schildpad, een discussie met een advocaat of als aanwezig bij een kinderfeestje. Hij blijft ook verbazingwekkend dat deze 91 jarige acteur zo kwiek voor de dag weet te komen. Waar Harry Dean STanton veelal als bijrol naam wist te maken bewijst hij met Lucky op late leeftijd zonder problemen een leading man te zijn voor dit misschoien wel de ideale zwanenzang is. Het enige wat de filmmaker kwalijk genomen zou kunnen worden is dat misschien op zijn vader David Lynch na alle acteurs slechts als aangevers en sparringpartners van de ijzersterke hoofdrolspeler dienen, maar eerlijk gezegd stoorde dat nergens en ook dat is een verdienste van de regisseur en zijn hoofdrolspeler. Ik had graag een opa of oude oom gehad zoals Lucky welke altijd de waarheid spreekt en met een droog gevoel voor humor alle volwassenen ten alle tijden op hun plek kan zetten oftewel lucky roept gewoon een gevoel van melancholie op en daar moet je van houden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar