Site pictogram Movie Addicts

Review Mad Max: Fury Road

fuFyisOqae

Na dertig jaar is het dan eindelijk zo ver een nieuw deel van de Mad Max serie. Wat is er veranderd in de tussentijd? De schrijver en regisseur is hetzelfde gebleven met George Miller echter wordt Max Rockatansky nu niet meer vertolkt door Mel Gibson maar is het stokje overgenomen door Tom Hardy. George Miller heeft voor dit deel ook een behoorlijk budget gekregen (goed 100 miljoen dollar) en met bijna 2 jaar aan postproductie zou deze film niet alleen de old school fans moeten kunnen bekoren maar ook de jongere generatie bekend moeten maken met het fenomeen Mad Max.

 

Mad Max start met Max (Tom Hardy) die direct gevangen genomen wordt door War Boys welke onder leiding staan van Immortan Joe ( Hugh Keays-Byrne). Immortan Joe heeft leiding over een grote gemeenschap welke hij met harde hand en de hulp van zijn leger War Boys onder de duim houdt. Wanneer Imperator Furiosa (Charlize Theron) ervandoor gaat met een vijftal broedvrouwen van Immortan Joe stuurt deze zijn War Boys erop af om ze terug te halen. Max wordt meegenomen als een mobiele bloedzak voor War Boy Nux (Nicholas Hoult) maar weet te ontkomen samen met Furiosa en de broedvrouwen. Nu breekt de hel pas echt los wanneer Immortan Joe ook de hulp van The People Eater en de The Bullet Farmer inroept om zijn vrouwen terug te krijgen en zal Max echt Mad moeten worden om dit alles te overleven.

 

George Miller beloofde destijds dat Fury Road een grote achtervolging zou zijn, iets wat in deel drie Beyond Thunderdome erg werd gemist. Hij heeft niet gelogen want Mad Max: Fury Road raast vanaf minuut 1 in de hoogste versnelling door richting het einde en laat de kijker daarbij regelmatig naar adem snakken. Het verhaal op zich is niet heel bijzonder, maar dat heeft bij een lange achtervolging ook geen zin, want dat zou alleen voor afleiding zorgen. Fury Road is een actie film en de basis zorgt ervoor dat George Miller bijna twee uur lang het gas in kan trappen met machtige machines in achtervolgingen en crashes waarbij, wees gerust, geen CGI aan te pas komt dus gewoon rondvliegende wrakstukken welke fantastisch in beeld zijn gebracht. Naast de actie is ook de rolbezetting belangrijk, maar zeg nou eerlijk met Charlize Theron en Tom Hardy zij aan zij kon dat bijna niet misgaan. Tom Hardy heeft het stokje van Mel Gibson overgenomen en doet dit zonder te proberen zijn Max te kopiëren. Dit komt de film zeker ten goede want hij maakte op zijn eigen manier van Max nog meer een getroebleerde loner welke getekend is door het wegvallen van enige vorm van samenleving. Charlize Theron zet als Furiosa een soort vrouwelijke Mad Max neer en zet daarmee een van de meest bad-ass vrouwelijke rollen neer van de afgelopen decennia. De wisselwerking tussen Charlize en Tom werkt ook heel goed zonder enige vorm van romance wordt er toch een band gecreëerd welke geloofwaardig is en blijft. De broedvrouwen vertolkt door Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee en Courtney Eaton zijn prachtig en weten naar het verhaal vordert stuk voor stuk wat inhoud aan de rol mee te geven dan alleen maar angstig gevluchte vrouwen die niet meer als broed machines voor Joe wilde dienen. De aankleding en make-up zien er weer op en top uit waarbij Hugh Keays-Byrne (ook al als bad Guy in de eerste Mad Max) fantastisch is omgetoverd tot de imponerende Immortan Joe, maar ook zijn leger, kinderen en arsenaal aan oorlogsmachines zien er fantastisch uit. George Miller zei dat hij wilde dat men in Japan deze film zou moeten kunnen zien zonder ondertiteling en toch het verhaal zouden kunnen volgen. Wat dat betreft is hij wel redelijk in zijn opzet geslaagd want er zit überhaupt weinig dialoog in de film, Als Tom Hardy 20 zinnen in de hele film heeft zou me dat verbazen. Het mooie is dat dit nergens stoort want wat deze film maakt is het moordende tempo en prachtige gechoreografeerde actie scenes waardoor ik in ieder geval mijn ogen niet van het beeldscherm af kon houden. In mijn ogen is dit de beste actie film dit jaar en een must see voor fans van de originele Mad Max films in het bijzonder en actie fans in het algemeen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar