Site pictogram Movie Addicts

Review Mad Max

Jh1RnAZ

Het ‘vervelende’ van een remake of laat vervolg is dat je als movieaddict ook weer even terug in de tijd moet om het origineel te bekijken. Bij Mad Max deden we dat uiteraard met veel plezier en is het een goed excuus om eindelijk zelf een recensie over deze film te schrijven.

Het verhaal speelt zich af in het Australië, waar er een oliecrisis heerst en bendes langzaamaan de macht overnemen. Max Rockatanski (Mel Gibson) is agent bij de Main Force Patrol, welke nog probeert de wet te handhaven op de wegen. Samen met zijn maat Jim Goose (Steve Bisley) weet hij de bende van Toecutter een paar slagen toe te brengen. Max is echter bang dat hij op een gegeven moment gaat afglijden op het niveau van de bendes waarop hij als agent jaagt. Na een dramatische gebeurtenis besluit hij te stoppen, echter blijft het verleden hem achtervolgen met alle gevolgen van dien.

Mad Max was destijds het geesteskindje van George Miller en Byron Kennedy, die beide nog redelijk onbekend waren met het maken van films. Zij gooiden alles wat ze hadden in deze film met als resultaat een klassieker, welke na meer dan 30 jaar nog steeds niets aan kracht verloren heeft. Met beperkte middelen weten ze op uitstekende wijze spectaculaire achtervolgingen en crashes in beeld te brengen. Daar hebben ze ook nog een goed verhaal aan verbonden, welke zeer tot de verbeelding spreekt. Niet voor niets zijn er in de loop der jaren genoeg films uitgekomen, die duidelijk hun inspiratie uit deze klassieker hebben gehaald. Hun keuze om met een vooral onbekende cast te werken werkt ook goed, want de vertolkingen komen zeer natuurlijk over en het is natuurlijk leuk om Mel Gibson in een van zijn eerste rollen te zien. Het is ook niet moeilijk te begrijpen dat Mel Gibson uit is gegroeid tot een leading man en wereldster. Hij weet als Max over te komen als een gevoelige vader en echtgenoot, maar ook een keiharde agent die ver gaat om het recht te doen zegevieren. Mad Max was destijds het voorbeeld dat je ook met minder middelen een ijzersterke blockbuster kon afleveren, want met een wereldwijde opbrengst van 100 miljoen werd Mad Max niet alleen een culthit, maar was het ook commercieel een groot succes. Een must see voor elke filmliefhebber en ga er stiekem vanuit dat bijna elke filmliefhebber hem ook al gezien heeft (en anders op zijn of haar lijstje heeft staan).

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar