Site pictogram Movie Addicts

Review Madre

Review Madre

Een film met een aangrijpend onderwerp gebaseerd op een prijswinnende en voor een Oscar genomineerde short. De short was ijzersterk maar werkt het uitwerken daarvan ook? Whiplash is ooit het bewijs geweest van wel, maar hoe zou het de Spaanse film Madre vergaan.

Elena krijgt een belletje van haar 6 jaar oude zoon Ivan welke alleen is op het strand, dit wordt meteen de laatste keer dat zij haar zoon gesproken heeft. 10 jaar later woont en werkt zij in een kustplaats vlakbij de grens van Spanje en Frankrijk in de omgeving waar haar zoon destijds verdwenen is. Hier leert zij de tiener Jean kennen welke dezelfde leeftijd heeft als dat haar zoon Ivan zou zijn. Beide blijven een beetje om elkaar heen draaien en Elena raakt hier langzaamaan steeds meer van in de war als ook de herinneringen van Ivan weer meer boven komen drijven.

De short van Madre is een regelrechte en psychologische thriller. Een moeder welke machteloos moet horen hoe verbinding wegvalt met haar zoon om hem vervolgens nooit meer te zien is hartverscheurend en een ijzersterk begin van dit psychologische drama. De gebeurtenissen 10 jaar later laten een sterk beeld zien van een vrouw welke gebroken voor het leven stukje bij beetje weer probeert op te bouwen. Het niet geaccepteerde verlies blijft echter altijd sluimeren. Sterker nog dit krijgt een aparte wending wanneer zij vriendschap sluit met de 16 jarige Jean. Een tiener welke houvast zoekt en telkens de aandacht van Elena opeist. Het belangrijkste is dat de twee de band geloofwaardig weten over te brengen en hoe ongemakkelijk dit af en toe ook is, dit is zeker geslaagd. Niet in de laatste plaats door hoofdrolspeelster Marta Nieto welke alle facetten van Elena voelbaar over weet te brengen op de kijker. Zij is die moeder die haar kind verloren heeft en je begrijpt de onnatuurlijke met moedergevoelens gevoede band welke zij naar Jean heeft. Dat de omgeving niet altijd even begripvol is naar deze band is echter ook voelbaar en zeker te begrijpen. Het sterke van het script van Madre is dat de film het gegeven van de short als springplank gebruikt om een aangrijpend verhaal te vertellen zonder met effectbejag telkens terug te grijpen naar dat aangrijpende moment. Regisseur Rodrigo Sorogoyen weet daardoor iets menselijks te geven. Alles draait om hoe geloofwaardig de acteurs met elkaar en de situatie omgaan en de kijker daarin vooral laten begrijpen zonder te oordelen. Madre is een film welke zich niet makkelijk laat voorspellen en dat maakt het van begin tot eind een interessante film over verlies en moederschap welke dankzij hoofdrolspeelster Marta Nieto de kijker zal weten te raken.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar