Site pictogram Movie Addicts

Review Mandibules (binnenkort te zien op Imagine)

Review Mandibules (binnenkort te zien op Imagine)

Afgelopen jaar werd ik positief verrast door Deerskin van Quentin Dupieux en film zo apart en bizar dat deze eigenlijk ook echt had gepast bij Imagine. Met Mandibules is daar zijn opvolger welke nu wel tijdens het Imagine Festival te zien is en wederom komt Dupieux met een bizar gegeven op de proppen welke in dit ook nog eens hilarisch belooft te zijn.

Manu en Jean-Gab zijn niet de twee snuggerste types die er zijn. Wanneer Manu een opdracht om een koffer op te halen en weg te brengen besluit hij een auto te stelen. Met de auto pikt hij zijn goede vriend Jean-Gab op om samen de opdracht uit te voeren. Onderweg horen ze echter een vreemd geluid in de koffer. Wanner ze hem openen worden ze verrast door een gigantische vlieg welke daar verstopt zit. Jean-Gab komt met het idee om het insect te temmen en zo geld te verdienen. De verdere keuzes van de twee mannen brengen hun in de meest bizarre en benauwde situaties.

Quentin Dupieux is een filmmaker welke door de jaren heen behoorlijk wat bizarre maar vermakelijke en vaak sterke titels wist te maken. Mandibules is geen uitzondering op die regel. De karakters Manu en Jean-Gab zijn de Franse equivalenten van Dumb and Dumbers Harry en Lloyd. Dit is natuurlijk al vaker geprobeerd te kopiëren maar eigenlijk even zo vaak faliekant mislukt. Laat Quentin het met hoofdrolspelers Gregoire Ludig en David Marsais nu wel gelukt zijn. De twee heren spelen overtuigend twee nietsnutten welke geen benul hebben wat nu normaal is en daarbij niet bijster intelligent zijn. Daarnaast komen de heren behoorlijk kleurrijke figuren tijdens hun avonturen. De wijze waarop zij elke situatie keer op keer naar hun hand weten te zetten is juist daarom briljant te noemen. Ondanks dat ze meestal misbruik maken van de situatie voor eigen gewin blijven ze voor de kijker toch sympathiek. Zonder al te slap te worden weet Dupieux het tempo erin te houden en straalt algeheel de lol ervan af bij deze film. Daarbij zorgt de gigantische vlieg voor iets bizars terwijl de heren er alles aan doen om deze verborgen te houden voor de buitenwereld. Het leuke van Mandibules is dat het verhaal je blijft verrassen en dat de acteurs er allemaal lekker in meegaan, hoe bizar de situatie ook is, iets wat Dupieux in veel van zijn films voor elkaar krijgt. Mandibules is met zekerheid de komische sensatie van deze Imagine editie en ik ben zeer benieuwd wat de rest van het publiek van de film gaat vinden.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar