Site pictogram Movie Addicts

Review Médecin de Campagne

Review Médecin de Campagne

Begin van het jaar kreeg ik de trailer van Médecin de Campagne te zien, oftewel Irreplaceable zoals deze in Amerika wordt uitgebracht. Een kleine Franse film over een dokter op het platteland. Op de een of andere manier sprak het me wel aan dus ben ik weer voor gaan zitten ondanks ik wat betreft het Frans bijna volledig afhankelijk ben van de ondertiteling.

Jean-Pierre is een plattelands dokter en eentje die zeer begaan is met zijn werk en met de gemeenschap. Wanneer er echter kanker bij hem geconstateerd dient hij het rustiger aan te doen zodat de chemo zijn werk kan doen. Hij gaat hierom samenwerken met Natalie, een vrouw uit de stad, welke voorheen verpleegster is geweest. Jean-Pierre geeft echter niet graag dingen uit handen en ook de mensen uit de gemeenschap moeten wennen aan de nieuwe vrouwelijke arts.

Médecin de Campagne is in zijn gehele opzet een kleine film, maar daarin ligt ook de kracht van deze film. Het draait om mensen en hun leefomgeving en hoe ze met verandering omgaan. In eerste instantie is het natuurlijk de dokter Jean-Pierre gespeeld door François Cluzet (oa Intouchables) welke door zijn ziekte een stap terug moet doen en zijn werk uit handen moet geven. François weet de pijn en vertwijfeling goed over te brengen, maar zorgt er ook voor dat de dokter niet veranderd in een tragisch figuur, iets wat hij ook voor elkaar kreeg in Intouchables. Marianne Denicourt geeft hier uitstekend tegenspel als de minder ervaren arts Nathalie. Met een charmante vastberadenheid weet zij Jean Pierre en de dorpsbewoners voor zich te winnen. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers is vanaf moment een aanwezig maar de makers weten het romantische cliche goed te vermijden. In plaats daarvan worden beide kanten goed belicht en weten ze gestaag nader tot elkaar te komen. Het drama komt in deze film niet alleen vanuit de situatie van de dokter, er speelt namelijk ook genoeg bij de bewoners zelf. Zo zijn er moeilijke relaties, aparte denk beelden en komt ook de medische situatie van het platteland aan bod tegenover die van de grote stad. Médecin de Campagne moet het niet van de grote gebaren hebben maar daar ligt juist de kracht. Dit maakt van Medecin de Campagne een lekkere wegkijk film welke menigeen zal kunnen raken.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar