Site pictogram Movie Addicts

Review Mission Impossible: Ghost Protocol

tom-cruise-mission-impossible-ghost-protocol-movie-image(1)

Vijf jaar na het derde deel, welke het minder aan de kassa deed als Mission Impossible II, was natuurlijk de vraag of er nog wel leven zat in de Mission Impossible reeks. Wederom was er een wissel op de regiestoel, waar ditmaal Brad Bird (De Ijzeren Reus en The Incredibles) zijn regiedebuut maakte voor een live action film. Tom Cruise had echter vertrouwen in de franchise en nam een loonsverlaging op de koop toe, om niets toe te hoeven geven op het budget en stunts.

De film begint met een missie waar Ethan Hunt geen onderdeel van is, maar wel gruwelijk misgaat. Het gevolg is dat er nucleaire codes in de verkeerde handen vallen en dat de overgebleven leden Ethan Hunt (Tom Cruise) moeten uitbreken uit een gevangenis. Wanneer Ethan met zijn team echter tijdens de volgende missie afgetroefd worden gaat het echt fout. Het IMF krijgt de schuld en wordt volledig op non actief gezet. Ethan krijgt echter nog één missie mee. Hij en zijn team moeten een doorgedraaide wetenschapper zien te stoppen voordat deze een nucleaire oorlog ontketend. En om het nog moeilijker te maken moet alles zonder hulp van buitenaf aangezien ze officieel niet meer werkzaam zijn.

Het werd als een gewaagde keuze gezien om Brad Bird als regisseur aan te stellen, aangezien hij nog nooit een live action film gemaakt had, maar net als J.J. Abrams 5 jaar daarvoor levert Brad een zeer sterke actiefilm af en zet de stijgende lijn door. Waar in het derde deel al ruimte gecreëerd was voor wat humor, weet in dit deel zelfs Tom Cruise wat lachers op zijn hand te krijgen. Er is weer een gekozen voor een mee standaard verhaal zonder al teveel dubbele bodems, maar wel eentje die ervoor zorgt dat de spectaculaire stunts er mooi inpassen. Een van de kritiekpunten van het vorige deel was dat de rest van het team weinig inhoud had. In dit deel is Tom uiteraard duidelijk de hoofdrolspeler, de overige teamleden hebben daadwerkelijk ook inhoud en een achtergrond verhaal, waardoor het geheel geloofwaardiger wordt. Tom Cruise gaat ondertussen richting de 50, maar dat is in de film niet aan hem af te zien en zijn toewijding is ook aan de gehele film af te zien. De overige castleden zitten goed in hun rol, waarbij Simon Pegg uiteraard voor de meeste lachers zorgt en Jeremy Renner duidelijk klaargestoomd wordt om in de toekomst de rol van Tom Cruise/Ethan Hunt over te nemen. Ghost Protocol is een heerlijke over the top spionage actiefilm die spannend is, maar ook speels en lichtvoetig genoeg is om te vermaken en voor een lach zorgt. Misschien het belangrijkste is dat deze film afsluit met een open einde, welke de deur opent voor deel 5 Rogue Nation waar we niet op kunnen wachten.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar