Site pictogram Movie Addicts

Review Montage of Heck

montage

Het heeft stiekem best lang geduurd voordat het eindelijk zover is, een echte documentaire over het leven van deze legendarische muzikant en frontman van Nirvana. Brett Morgen heeft, mede dankzij het groene licht van dochter Frances, de volledige toegang tot het persoonlijke materiaal van Kurt Cobain en heeft daar iets heel bijzonders kunnen maken.

Montage of Heck verteld het verhaal van Kurt Cobain, van zijn jeugd tot aan zijn tragische dood. Hierbij heeft regisseur Brett Morgen beide ouders van Kurt kunnen interviewen, maar ook zijn zusje. Uiteraard mocht weduwe Courtney Love ook niet ontbreken, evenals jeugdvriend en basgitarist van Nirvana Krist Novolic. Het verhaal van Kurt wordt verder tot leven gebracht door middel van opnames van Kurt zelf, evenals tekeningen en geschreven teksten en animatie. Deze documentaire geeft een prachtig beeld van het leven van Kurt Cobain en vooral hoe hij geworden is tot de persoon en icoon die voor vele tot hun verbeelding sprak. Hierbij komen mooie en minder mooie momenten uit zijn jeugd voorbij, waarbij vooral duidelijk wordt hoe Kurt al vanaf zijn jeugd vaak onbegrepen is.

Deze documentaire is niet alleen uniek, omdat de maker al het mogelijke materiaal voor handen had om een zo accuraat mogelijk beeld van Kurt Cobain te schetsen, maar ook de vormgeving waardoor deze documentaire bijna aanvoelt als een feature film over het leven van Kurt Cobain. Brett Morgen heeft duidelijk gekozen voor een mooie beschrijving over het leven Kurt Cobain, waarbij Nirvana een onderdeel was van zijn leven en dat komt ook aan het licht in deze documentaire, maar wordt niet belangrijker gemaakt dan de stukken over zijn jeugd of zijn tienerjaren. Het gebruik van persoonlijk materiaal, vooral de persoonlijke opnames zullen velen raken. De vele notities die Kurt in zijn leven heeft gemaakt komen ook echt aan en geven een uniek beeld over zijn gedachtewereld. Dit alles maakt deze documentaire niet alleen een must see voor fans van Kurt Cobain en Nirvana, maar ook voor iedereen die een uniek kijkje wil nemen in het leven van een bijzonder persoon. Een persoon die uitgroeide tot een van de grootste muzikanten van de 20ste eeuw en destijds te vroeg heen ging om zich te voegen bij de club van 27.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar