Site pictogram Movie Addicts

Review Mortal Engines

Review Mortal Engines

Peter Jackson zal natuurlijk altijd in 1 adem genoemd worden met zijn meesterlijke LOTR trilogie en de Hobbit prequels welke hij daarna maakte. Daarbuiten heeft hij zich de afgelopen jaren vooral als producent geprofileerd. Ook voor Mortal Engines wierp hij zich weer op het produceren en het schrijven van een screenplay in plaats van plaats te nemen op de regiestoel. In plaats daarvan Nam Christian Rivers de regie op zich terwijl hij hiervoor vooral op de Art afdelingen heeft gewerkt met Peter Jackson als storyboard maker en visual en special effects man. Mortal Engines is gebaseerd op het boek van Philip Reeve welke een groot en episch verhaal betreft.

Mortal Engines speelt zich af in de verre toekomst nadat de mens bijna de gehele wereld verwoest heeft kan er slechts op alternatieve wijzes overleefd worden. Zo zijn er grote rijzende steden zoals Londen welke kleine steden opslokt. Tijdens een van deze tochten wordt de kleine nederzetting van Hester Shaw opgepeuzeld. Hester heeft echter een geheime agenda en dat is een van de leiders Thaddeus Valantine ombrengen. Wanneer de jonge geschiedkundige Tom deze moordaanslag weet te verijdelen belanden beide in het woest landschap waar zij moet zien te overleven en Tom meer leert over Hester haar verleden en waarom zij het op Thaddeus heeft voorzien. Ondertussen dreigt een nieuwe strijd vele slachtoffers te eisen wanneer Londen naar het Oosten trekt en moeten Tom en Hester alles op alles zetten om dit te voorkomen

Mortal Engines speelt zich af in een apocalyptische toekomst waarbij er enerzijds technologische vooruitgang is en anderzijds men op ouderwetse wijze leeft. Dit geeft wel een leuk beeld over hoe men in de toekomst over de huidige generatie denkt. Het klasse ontwerp van Londen had echter meer aandacht en tijd verdiend waardoor er duidelijker was geworden hoe de mensen op hun plek waren gekomen en wat de geschiedenis was van deze immense reizende stad en een aantal van zijn bewoners. Wat betreft de hoofdrollen komt eigenlijk alleen het karakter Hester Shaw, een sterke rol van Hera Hilmar, echt sterk over met een duidelijke geschiedenis en motivatie voor haar acties. Christian Rivers is als tegenspeler Tom een goede tweede echter komt de chemie tussen de twee wat gemaakt over. De rest van de karakters blijven grotendeels oppervlakkig en dat zorgt ervoor dat de emotionele binding ontbreekt. Het tekent ook dat Shrike, een onherkenbare Stephen Lang, een gevoelloos wezen welke achter Hester Shaw aanzit zorgt voor een van de gevoeligste scenes in de film. Het moet gezegd worden dat de momenten waarop Shrike dicht bij Hester komt wel de spannendste momenten zijn van de film en hij dan ook zeker aan kracht wint. Wat betreft de vormgeving en het epische karakter van de film voldoet de film bijna volledig aan alle verwachtingen.  Van de woeste landschappen waarover de steden en dorp rijden, de vormgeving van de steden zelf dit klopt allemaal perfect. De eindstrijd is echter minder episch dan de aanloop doet verwachten, echter wordt de spanning wel opgevoerd naar een slot welke zeker voldoet en ruimte laat voor een eventueel vervolg. Eventueel omdat men het duidelijk niet meer aandurft om direct voor een geheel episch verhaal te gaan zoals bij The Lord of the Rings. Misschien dat er daarom minder aandacht was voor achtergronden waardoor een aantal rollen maar matig uit de verf kwamen terwijl er zeker cruciale rollen tussen zaten waarbij onderlinge verhoudingen zeker aanwezig waren maar niet of nauwelijks werden belicht. Mortal Engines is zeker niet slecht en weet te vermaken met mooie beelden, een spannend verhaal en genoeg humor en tempo (de film duurt net iets meer dan 2 uur, en had na mijn mening langer mogen duren om het verhaal en karakters beter tot hun recht laten komen) maar of er een vervolg gaat komen hangt geheel af of deze film een groot succes gaat worden en daar ben ik niet van overtuigd.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar