Site pictogram Movie Addicts

Review Mr Holmes

Ian-McKellen-as-Sherlock-Holmes-in-Mr-Holmes

Ian McKellen is zo een acteur welke op latere leeftijd echt grote bekendheid wierf o.a. door de X-Men films en uiteraard als Gandalf in the Lord of the Rings en The Hobbit trilogie. Buiten deze grote films heeft hij een goede naam opgebouwd met veel karakterrollen, maar Sherlock Holmes ontbrak nog in dat rijtje.

In 1947 woont een 93-jarige Sherlock Holmes (Ian McKellen) met zijn huishoudster Mrs. Munro (Laura Linney) en haar zoontje Roger (Milo Parker) in een afgelegen Sussex boerderijtje waar hij honingbijen houdt. In een dagboek schrijft en worstelt Holmes met zijn verminderde geheugen, waarbij een oude zaak hem dwars blijft zitten. Aangemoedigd door Roger graaft Sherlock steeds dieper in zijn afnemende geheugen om erachter te komen wat hem nou zo dwarszit aan deze zaak, welke de oorzaak was van zijn pensionering.

Mr. Holmes is, hoe kan het ook anders, als een ouderwetse detective met als extra manco dat de speurneus een beginnende vorm van Alzheimers heeft wat de zaak bemoeilijkt. Ian McKellen vertolkt deze aftakelende Sherlock op onnavolgbare wijze. Hij weet enerzijds het gevatte en scherpe te combineren met alle nukken van een hoogbejaarde man. De band die Sherlock met de jonge Roger opbouwt komt zeer geloofwaardig over en dit is mede te danken aan de natuurlijke vertolking van de jonge Milo Parker. Het verhaal op zichzelf is mysterieus genoeg om de kijker lang in het ongewis te houden over de afloop. Het weet tevens goed balans te houden tussen mysterie en persoonlijk drama, met genoeg ruimte voor een lach. Het jammere is alleen dat een sterke actrice als Laura Linney eigenlijk weinig te doen heeft in deze film. Met de regie is het verder dik in orde en kon ook bijna niet anders gezien Bill Condon al eerder het hele sterke Gods and Monsters (1998) met Ian McKellen maakte en met deze film goed terugkomt na o.a. twee Twilight films gemaakt te hebben. Mr Holmes is niet zozeer een vlotte vertelling of heel spannend, maar wel een onderhoudende film gedragen door een ijzersterke Ian Mckellen en een ontwapenende Milo Parker.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar