Site pictogram Movie Addicts

Review Mystify

Review Mystify

De jaren 80 en 90 brachten een aantal iconische muzikanten voort welke voor een groot deel van de jongere generaties (die rond 2000 geboren zijn) grotendeels onbekend zijn. Michael Hutchence, de frontman van INXS, was zo een icoon welke groot werd in de jaren ’80, maar in de jaren ’90 zijn glans verloor tot aan zijn zelfmoord in 1997. Richard Lowenstein, tevens vriend van Michael Hutchence, besloot jaren later na geconfronteerd te zijn met meerdere specials welke in zijn ogen nooit eer deden aan de artiest en de persoon met een eigen documentaire te komen over de artiest.

We worden meegenomen naar het begin van de carrière van Michael Hutchence en INXS waarbij Michael een enorme drive bleek te hebben om het te gaan maken. Buiten dat het een ras artiest was die een enorme aantrekkingskracht op het podium uitstraalde was hij daarbuiten een persoon die waarde hechte aan een warme en huiselijke omgeving met geliefden. Zijn persoon maakte hem geliefd bij collega muzikanten waarbij een passie had voor de mooie dingen in het leven. Begeleid door teksten van verschillende mensen uit zijn omgeving die hem van dichtbij hebben meegemaakt worden we meegenomen in het leven en de carrière van Michael. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor een aantal grote liefdes zoals Kylie Minogue, Christina Henriksen en Michelle Bennet (voor wie het nummer Never Tear us apart ooit geschreven was) hierbij wordt duidelijk dat Michael ook regelmatig zijn eigen liefdes leven saboteerde maar dat dit eigenlijk nooit veroorzaakt werd door drank of drugs. Ja Michael was niet vies van een drankje, maar het feit dat hij zijn broertje weer in zijn leven toeliet adat deze was afgekickt geeft wel aan dat Michael in de hoogtij dagen geen doorgesnoven feestbeest was.

Groot keerpunt in zijn leven kwam in de periode dat hij een relatie had met Helena Christensen . INXS moest overstappen naar de jaren ’90 en had duidelijk wat moeite met nieuwere stromingen. ondanks dat bleven ze succesvol tot Michael op een avondje uit naar ten val kwam bij een handgemeen. Dit gebeuren was wel in het nieuws gekomen, echter de gevolgen zijn pas veel later bekend geworden. Wanneer je dan nuchter kijkt waarvoor hij staat en hoe anders hij werd na deze gebeurtenis kan je als kijker alleen maar concluderen dat de wereld niet zozeer door drank en drugs een ras artiest is verloren, maar door het feit dat hij door een groot verlies en hersenschade nooit meer de persoon is geworden welke hij voorheen was met als dramatische gevolgen van dien.

Ik ben nooit uitgesproken fan geweest van INXS, maar ik kon genoeg nummers van hun wel waarderen in de periode dat ik opgroeide in de jaren ’80 en ’90. Het mooie van deze documentaire is dat maker Richard Lowenstein zich niet heeft gefocused om het icoor in ere te herstellen, maar zich vooral richt op de persoon van Michael Hutchence en deze in eren hersteld. Ja, ook ik heb het nodige meegekregen over zijn roerige laatste jaren en ook ik dacht dat dit net als velen andere artiesten iemand was die ten onder was gegaan onder zijn eigen roem. Door het gebruik van meerdere anekdotes van mensen welke dicht bij hem hebben gestaan is Mystify een intiem portret geworden over een zeer charismatische artiest waardoor ik in ieder geval weer zin kreeg om een aantal klassiekers van INXS toch weer terug te luisteren (uiteraard zit er genoeg muziek en live materiaal in de film verwerkt) en wie weet zullen ook vele jongeren na het zien van deze mooie documentaire misschien geinteresseerd raken in de muziek van INXS.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar