Site pictogram Movie Addicts

Review Nope

Vrijkaartenactie Nope (vanaf 18 Augustus in de bioscoop)

Een nieuwe Jordan Peele, wie na Get Out! en Us een goede horror reputatie heeft opgebouwd door de onverwachte twists en bijzondere thema’s, is er een om naar uit te kijken. Het bijzondere aan beide films is dat hij zo ver van zijn eigen komedie verleden afstapte dat iedereen verrast werd door de boodschap welke hij overdroeg in zijn films. Met Nope was het wederom gissen na het zien van de teasers en trailers en daarbij heeft hij zijn grootste troef uit Get Out!, Daniel Kaluuya ook weer in de hoofdrol oftewel het beloofd weer een bijzondere kijkervaring te worden.

Haywood Hollywood Horses is zoals de naam al doet vermoeden een paarden ranch gespecialiseerd in het trainen van paarden voor film producties. Het gaat al een tijd wat minder met zaken wanneer de vader tragisch kom te overlijden. Zijn zoon O.J. moet dan samen met zijn zus de boel draaiende houden wat eigenlijk niet lukt. Mysterieuze gebeurtenissen zorgen ervoor dat O.J. en zijn zusje Emerald moeten gaan samenwerken, niet alleen om de ranch te redden, maar ook om het mysterie te ontrafelen en hun eigen levens te redden van iets wat ieders verbeelding te boven gaat.

Een nieuwe Jordan Peel en waar mensen zeer benieuwd naar zijn of hij nie in de nieuwe M. Night Shyamalan verandert welke ook ooit groots begon om vervolgens af te zakken en daarna met ups en downs verder te gaan. Na het zien van Us was ik daar persoonlijk minder bang voor, mede ingegeven door het feit dat Jordan Peele niet de de onbedwingbare neiging had om alles te verklaren in zijn films. De kracht ligt in het inlevingsvermogen van de kijker en met Nope neemt Peele weer een gok want na Get Out en Us is dit werkelijk waar een hele andere film geworden. Nope heeft wel zijn horrortrekjes, maar is meer een mysterieuze thriller met science fiction trekjes dan een echte horrorfilm. Jordan Peele verteld zijn verhaal rustig in hoofdstukken waarbij de flashbacks vooral dienen om de karakters van een achtergrondverhaal te voorzien waarom zij doen wat zij doen. Let hierbij vooral op de Flashback van gordy, het meest gruwelijke stukje van de film. He helpt dat de cast het gegeven volledig omarmt met Daniel Kaluuya en Keke Palmer als broer en zus voorop. Zij hebben een ongelooflijke klik als broer en zus welke niet zozeer twee handen op een buik zijn maar wel voor elkaar door het vuur gaan. Doordat je als kijker met deze karakters gaat meeleven en het verhaal gaat omarmen, hoe vreemd de wendingen ook lijken. Jordan Peele gokt nog meer dan voorheen op het inlevingsvermogen van de kijker. Dat is ook de reden dat ik eigenlijk zo min mogelijk over het verhaal wil vertellen, omdat iedereen net zo verrast moeten worden als dat ik en al vele andere met mij zijn geweest. Dat de film in IMAX is geschoten helpt ook want waar Jordan Peele’s voorgangers vooral als kleinere films met grote gevolgen gezien kunnen worden verdiende Nope het om groots in beeld gebracht te worden. Met name de finale welke bol staat van spanning en prachtige beelden verdiend het om op een zo groot mogelijk formaat gezien te worden. Zal Nope iedereen aanspreken? Nee, dat zeker niet, maar wie ervoor openstaat zal verrast en betoverd worden en wat mij betreft is dit wederom een aanrader en staat Jordan Peele er na 3 films een stuk beter op dan M. Night Shyamalan destijds.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar