Site pictogram Movie Addicts

Review Noura’s Dream

Review Noura's Dream

Een echtscheiding’s drama is niet zozeer mijn ding, maar dat deze zich niet afspeelt in een westerse samenleving maakte mij nieuwsgierig. Verschillende culturen bieden verschillende invalshoeken en dus ging er eens goed voor zitten.

Noura staat op het punt een nieuw leven te beginnen. Ze heeft in Lassaad een liefhebbende man gevonden welke haar en haar kinderen accepteert. Het enige wat moet gebeuren is dat de scheiding van haar criminele man erdoorheen moet komen. Wanneer deze echter ineens op vrije voeten voor haar neus verschijnt stort haar wereld in. Haar man wilt het leven weer oppakken zoals deze was en weet eigenlijk niets van Noura der plannen. De vraag is echter hoe lang deze situatie goed kan gaan?

Noura’s Dream focust zich volledig op de titel personage en wat zij doormaakt. Het is dus van groot belang dat hoofdrolspeelster Hind Sabri weet te overtuigen. Hind Sabri overtuigd niet alleen, zij drukt volledig haar stempel op de film. De omschakeling van de vrouw die het geluk heeft teruggevonden naar de vrouw welke niet meer weet wat ze met de situatie aan moet is treffend en schrijnend. Ze doet dit niet alleen door grote gebaren, Nee, het zijn vooral de kleine maniertjes, de houding die verandert of de blik in haar ogen welke aankomen zonder dat er woorden gebruikt hoeven te worden. Hakim Boumsaoudi speelt als geliefde Lassaad een ondergeschikte rol vanaf het moment dat de bijna ex-man Jamel weer in beeld is. Dit gevoel van onmacht komt goed over en is voor de kijker ook voelbaar. De schurk in dit verhaal is natuurlijk de criminele ex-man Jamel welke per toeval vrij komt. De manier waarop hij zijn plek terugneemt binnen het gezin is confronterend en tegelijk ook logisch. Het wordt al snel duidelijk dat deze man nooit anders gewend is geweest en ook niet zal veranderen. Een van de sterkste scenes is dan ook dat Noura op een gegeven moment eindelijk tegen hem ingaat. Dit resulteert echter wel in een dramatische wending in het verhaal. Schrijfster en regisseur Hinde Boujemaa maakt hiermee een indrukwekkende speelfilmdebuut. Buiten de persoonlijke situaties komen ook verschillende culturele aspecten naar voren. Zo zijn buitenechtelijke relaties strafbaar en wordt er nog steeds vreemd gekeken naar mensen die gaan scheiden binnen de islamitische cultuur. Het enige jammere is misschien dat de relatie van Noura en Lassaad wat onderbelicht blijft net als hoe de relatie van Lassaad met de kinderen is. Noura’s Dream is daarmee een aangrijpende echtscheidingsdrama geworden waarbij de kijker de situatie eens vanuit een niet westers oogpunt ziet met alle obstakels die daarbij komen kijken. Bovenal wordt de film gedragen door de ijzersterke hoofdrol van Hind Sabri die elke scene moeiteloos naar haar hand zet.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar