Site pictogram Movie Addicts

Review Oscure Animal

Oscure Animal was de openingsfilm van het Rotterdams Film Festival en is sinds kort te zien in filmhuizen en online via Picl. Oscure Animal betekend obscure dier en speelt zicht af in een afgelegen regenwoud.

Je leeft mee met 3 vrouwen die afzonderlijk van elkaar op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld in Columbia. De film heeft er , geforceerd, voor gekozen om de personages niet te laten praten . De communicatie gebeurde enkel via beeld waardoor de sets en vooral de acteurs het leeuwendeel van het ‘story telling’ moet doen.

Een origineel concept van een film moedig ik vaak aan, mits het goed is uitgevoerd. Bijvoorbeeld films die op 1 plek afspelen of zwart-wit zijn. Echter slaat Oscure Animal bij mij de plak volledig mis. Dit omdat het zo geforceerd voelt en daardoor direct ook onnatuurlijk. Zo zie je bijvoorbeeld een groep onbekende iets mee maken en daarna als een geheel handelen. Iets waarvoor een groep altijd heeft moeten overleggen. Het voelt alsof het er expres uitgehaald is om zo hun ‘idee’ te behouden. Dit gecombineerd met een extreem langzame editing/film stijl weet de film mijn aandacht niet vast te houden. Op veel momenten raakte ik verveeld doordat de boodschap al binnen was gekomen en daar niet nog eens 30 seconden voor nodig had. Ook wat de input qua verhaal aan de magere kant. Er gebeurde bijna niks en er leek totaal geen richting in te zitten. Zelf op het eind gebeurt er niks boeiends. Ik heb niks tegen films die gebeurtenissen laten zien en niet perse een mooi verpakt van A tot Z verhaal. Maar dit voelt alsof me oma verteld over haar dam toernooi van afgelopen woensdagochtend terwijl ze af toe weg sukkelt.

De film geeft absoluut mooie beelden weer en probeert door middel van originele methodes informatie over te dragen over de karakters, bijv. door bepaalde muziek te laten horen of subtiele voorwerpen die duidelijk iets zeggen over het gedachten goed van een personage. De (onbekende) acteurs zijn het beste gedeelte van de film. Allemaal spelen ze goed maar ze hebben te weinig gekregen om echt iets mee te doen en kunnen de film ook niet redden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar