Site pictogram Movie Addicts

Review Outlander

Untitled(4)

Een originele serie van Starz, welke afgelopen jaar met veel tam tam gebracht werd. Waar ik in eerste instantie geen tijd had om de serie te volgen kreeg ik bij de DVD release een herkansing, wat resulteerde in het in een noodvaart de serie erdoor heen jagen. Lang leve reizen met de trein en voldoende vertraging hebben.

Outlander verteld het verhaal van Claire Randall (Caitriona Balfe), een veldverpleegster die na de 2de wereldoorlog weer herenigd wordt met haar man Frank Randall (Tobias Menzies). Tijdens hun tweede huwelijksreis trekken ze naar Schotland, waar Frank op zoek gaat naar zijn afkomst aangezien een van zijn voorvaderen daar gelegerd was. Wanneer Claire in haar eentje een mysterieuze stenencirkel bezoekt gebeurd er iets ongelooflijks, Claire wordt terug gestuurd naar het jaar 1743. Hier moet zij zien te overleven en een weg terug te zien vinden naar haar eigen tijd. Mede dankzij haar kennis van geneeskunde, welke duidelijk verder is dan die van de plaatselijke bewoners, weet zij zich een plek in de gemeenschap te verwerven. Zij wordt echter ook verliefd op Jamie Fraser (Sam Heughan) en raakt zo verscheurd tussen 2 liefdes en tijden waardoor een terugkeer naar haar eigen tijd niet meer zo vanzelfsprekend lijkt.

Outlander biedt in potentie heel veel, van het mystieke, het romantische, een stukje geschiedenis, actie en intriges. Het is eigenlijk heel veel, iets wat in de boeken, waar de serie op gebaseerd is natuurlijk, goed beschreven kan worden. De vraag is dan ook of dit in serievorm ook goed werkt. In mijn ogen wel en wel om de volgende reden., de serie probeert nergens te composeren en vertelt rustig en rauw het verhaal. Zo komen de wonden opgelopen in strijd hard in beeld en zullen deze beelden de kijkers die hier minder van zijn wel een beetje afschrikken. Aan de andere kant wordt er niet preuts gedaan qua bloot, iets wat in die tijd natuurlijk ook minder speelde, maar het is nergens exhibitionistisch en altijd functioneel gedaan. De verschillende verhaallijnen worden goed uitgewerkt, waarbij je als kijker regelmatig op het verkeerde been wordt gezet wat betreft acties en motieven van alle betrokkenen. Wat betreft de cast is werkelijk iedereen op zijn plaats in deze serie en zijn de vertolkingen ijzersterk. De klik tussen Caitriona als Claire en Sam als Jamie is sterk, waardoor je als kijker ook haar tweestrijd begrijpt. Outlander is een serie geworden voor de liefhebber, die voor ieder wat wils biedt. Het 2de seizoen is onderweg en wij kunnen niet wachten hoe het verder gaat.

Extra’s

Het leuke hiervan is dat het niet alleen draait om de acteurs of om de schrijver maar dat er ruimschoots aandacht is voor Schotland het toneel van deze fantastische serie. Daarbij kan je bij de Blu-Ray dat als een visitekaartje van Schotland zien voor iedereen die van ongerepte natuur houd.

Extra’s DVD

De kleding en kilts in Outlander 

De bewerking van een epos

Extra’s Blu-Ray

De kleding en kilts in Outlander 

De bewerking van een epos

Het casten van Outlander 

Op locatie: Castle Leoch en de magie van Schotland

Hoe word je een Schot: De cast wordt getraind

Een kijkje op de sets en in de studio met Ronald D. Moore

21 verwijderde scènes

 

Bloopers

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar