Site pictogram Movie Addicts

Review Overlord

Review Overlord

Nazi’s en rare bovennatuurlijke experimenten tja dat klinkt eigenlijk al top voor een horrorfilm en hoe vreselijk de geschiedenis ook is het blijft nog eens aannemelijk ook. Bad Robot, het productie bedrijf van J.J. Abrams zet al vaker films in de markt welke net wat anders bieden dan het doorsnee vermaak (zie Cloverfield universum). Natuurlijk waren we al verwend met de Dead Snow films en Frankensteins Army, maar een echte Hollywood productie was er nog niet rondom dit onderwerp. Enthousiast ging ik dan ook samen met een andere schrijver naar de speciale voorvertoning en was benieuwd of Overlord aan de verwachtingen kon voldoen.

Het is de avond voor D-Day de dag dat de geallieerden Frankrijk zullen binnenvallen om Nazi Duitsland te verslaan. Boyce vliegt met zijn bataljon het luchtruim van Frankrijk binnen om een zendstation van de Duitsers neer te halen zodat de Geallieerden met luchtsteun het strand op kunnen. Nadat hun vliegtuig is neergehaald blijven Boyce samen met 3 anderen over. In vijandelijk gebied moeten zij proberen hun missie te volbrengen. Boyce komt er bij toeval echter achter dat er duistere experimenten worden uitgevoerd onder de basis van de Duitsers waardoor de missie van de soldaten wezenlijk verandert.

Overlord werd gepromoot als een duistere oorlogs/horrorfilm en om kort te zijn dat is het ook geworden. Waar de film lekker ruim begint als een oorlogsfilm waarbij vliegtuigen en soldaten aan flarden worden geschoten. Hierbij krijg je direct een introductie van de Amerikaanse soldaten waar we het de rest van de film mee moeten doen. Het moet gezegd worden dat deze karakters  redelijk stereotype zijn zonder al teveel achtergrondverhaal. Maar laten we eerlijk wezen dat hoeft ook niet in een film als deze, zolang de karakters maar sympathiek genoeg zijn. Gelukkig is dat bij Overlord het geval hoewel hoofdpersoon Boyce vooral in het begin wel heel erg de rechtvaardige sul uithangt. Wie verwacht dat de film snel los gaat in gruwelijkheden met zombies of andere wezens zal wellicht bedrogen uitkomen en in mijn ogen maakt dat de film juist beter dan het standaard werk. Hoewel de karakters redelijk eendimensionaal zijn wordt er genoeg spanning opgebouwd en gehint naar het gruwelijks wat er allemaal plaatsvind in de basis van de Duisters. Let wel er zitten daarbij een paar zeer ranzige stukken en uiteraard komen er ook een paar schrikeffecten voorbij. De finale is lekker explosief. Wat de cast betreft zorgt John Magaro voor de lachers, Pilou Asbaek geniet zichtbaar van zijn over de top bad guy rol en Wyatt Russell toont dat hij wat rauwheid betreft behoorlijk veel op zijn vader (Kurt Russell) gaat lijken zonder dit te veel te kopiëren. Jovan Adepo speelt zijn rol sterk hoewel het karakter niet bepaald uitdagend is en tegen het irritante aan zit. Regisseur Julius Avery is als regisseur niet heel ervaren maar heeft duidelijk de touwtjes in handen gehouden. Mogelijk had de film nog wat aansprekender kunnen zijn wanneer de finale echt helemaal over de top was geweest. De film is niet zozeer vernieuwend, maar de makers weten genoeg dingen goed te doen waardoor Overlord vanaf het begin onderhoudend en vermakelijk is en natuurlijk het belangrijkst het wordt ook echt spannend. Zoals gezegd verwacht geen recht toe recht aan horror maar een actie/oorlogsfilm met een gruwelijk randje welke goed wordt opgebouwd en Overlord zal zeker niet teleurstellen. En wat de raakvlakken betreft met Frankensteins Army, daar zullen we het maar niet over hebben.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar