Site pictogram Movie Addicts

Review Penny Dreadful S1 (nu uit op DVD en Blu-Ray)

Met veel tam tam aangekondigd als een sfeervol en victoriaans aangeklede horrorserie met een cast waar menig serie jaloers op zou zijn was Penny Dreadfull misschien wel de nieuwe horrorserie om naar uit te kijken dit jaar.

Penny Dreadfull verteld het verhaal van Sir Malcolm (Timothy Dalton) welke samen met Vannessa Ives (Eva Green)zijn dochter Mina probeert terug te vinden en te bevrijden uit handen van duistere wezens. Tijdens hun zoektocht krijgen zij hulp van zijn zwijgzame bodyguard Sembene (Danny Sapani) , Ethan Chandler (Josh Hartnett) en Dr Victor Frankenstein (Harry Treadaway). Langzamerhand wordt duidelijk dat ieder zijn eigen motieven heeft om deze reddingsoperatie tot een succesvol einde te brengen maar ook dat er meer speelt dan een simpele ontvoering van een jonge vrouw. Ieder figuur draagt ook zijn eigen geheim waarvan sommige heel duidelijk en sommige maar een klein beetje belicht worden. Zo wordt Frankenstein uiteraard achtervolgd door zijn creatie het monster van, lijkt Ethan meer te zijn dan een revolverheld die open staat voor het bovennatuurlijke en oefent de mysterieuze Dorian Grey (Reeve Carney) op niet altijd positieve manier invloed uit op meerdere leden van de groep. Wanneer de Vanessa in de greep van duistere krachten gevallen is lijkt de missie hopeloos en lijken alleen ultieme opofferingen redding te kunnen bieden.

Penny Dreadfull gaat vol gas van start met een paar spannende en bloederige scenes, maar naarmate de serie vordert zakt het tempo om meer ruimte te maken voor het verhaal en om meer achtergrond verhaal van verschillende hoofdfiguren te belichten. Voor de fans van vooral bloedvergieten is dit jammer maar het verhaal en de acteurs verdiende deze ruimte. Timothy Dalton komt als Sir Malcolm bijna kwieker over dan destijds als James Bond (bijna 30 jarig geleden). Je zou dan ook niet zeggen dat deze man alweer 70jaar is(!?!?!?!) Zijn intensiteit komt goed over en hij is dan ook de natuurlijke leider van de groep. Eva Green is weer even mysterieus als sensueel zoals zij wel vaker heeft gedaan maar als Vanessa Ives straalt zij ook een zekere klasse en kracht uit. Josh Hartnett leek alweer een tijd van de radar verdwenen te zijn maar ook hij scoort met zijn rol van mysterieuze revolver held met een duister verleden. En zo kan ik nog wel even doorgaan want eigenlijk spelen alle hoofdrolspelers overtuigend. Is alles goed aan de serie? Ik heb een paar min puntjes zo is het monster van Frankenstein vooral verbaal indrukwekkend maar dat kan van zijn verschijning niet echt gezegd worden. Ook het eindgevecht is niet geheel bevredigend uitgewerkt. De sfeer van victoriaans Londen is echter treffend en sleurt je als kijker mee in het groezelige leven aldaar. En de basis van het verhaal weet lang een aantal geheimen verborgen te houden en kiest eigenlijk nergens voor de makkelijke en clichématige weg, waardoor je als kijker getriggerd blijft om het te zien eindigen. Uiteraard zijn er genoeg openingen voor een 2de seizoen die er zeker komt benieuwd of de makers naast de monsters ruimte maken voor Jack The Ripper waarover op de achtergrond door het volk al over gepraat wordt. Penny Dreadful is vooral een sfeervolle horrorserie met goede acteurs en een sterk verhaal en een paar behoorlijk bloederige scenes om het geheel af te maken.

 

Extra’s: Van de uitleg waar Penny Dreadful voor staat tot de literaire achtergrond van de vele figuren die hun opwachting maken in de serie. Ook komt er een stuk Victoriaanse geschiedenis voorbij en uiteraard genoeg over de prachtige aankleding en de productie zelf. Eigenlijk teveel om op te noemen en dat is mede de reden dat deze box echt een must have is geworden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar