Site pictogram Movie Addicts

Review Race

Stephan James stars as Jesse Owens in Stephen Hopkins’ RACE, a Focus Features release. Credit : Focus Features

Race was al een tijd geleden uitgekomen in Amerika. Maar had misschien net als hier beter gepast in de zomer, zo vlak voor de Olympische spelen. De film gaat toch over een Olympische held en juist in deze periode zal dat misschien meer mensen aanspreken.

Race vertelt het verhaal van een indrukwekkende prestatie waarmee de Afro-Amerikaanse sporter Jesse Owens (Stephan James) geschiedenis schreef. Jesse traint voor de Olympische Spelen ten tijde van de toenemende rassendiscriminatie in Duitsland. Samen met zijn coach Larry Snyder (Jason Sudeikis) zet hij alles op alles om, ondanks de dreigende omstandigheden, zijn droom als Olympisch kampioen waar te maken.

Ik kende dit deel van de geschiedenis niet en liet mij dus verrassen met alle uitkomsten van de film. Dit was de eerste keer dat ik kennismaakte met Stephan James als acteur en ik was prettig verrast. Hij heeft deze rol goed neergezet en kwam sterk over als (Olympisch) atleet en bleef bij de dialogen ook goed overeind tegenover Jason Sudeikis.

Jason Sudeikis ken ik voornamelijk als komiek, maar hij laat in deze film heel goed zien dat hij wel degelijk serieuze rollen aan kan. Hij zet zijn rol sterk neer en overtuigt als gevallen atleet welke nu als coach werkzaam is. Een menselijke coach die in die tijd, als een van de weinige, niet op huidskleur lette, maar op talent.

Carice van Houten had, naar mijn mening, een nietszeggende rol. Zij was een documentairemaakster, die graag een film over de Olympische spelen wilde maken in de nogal roerige tijd zo vlak voor WWII. Het had voor mij niet heel veel toegevoegde waarde. Ook speelde zij een Duitser die ook Engels sprak, alleen was haar accent niet constant. De ene keer sprak ze Engels met een Duitse ondertoon en de andere keer was het accentloos Engels. En dit is toch wel iets wat je goed onder controle moet hebben. Het is dat zij af en toe als tolk fungeerde, maar anders had haar rol voor mij volledig overbodig geweest. De sfeer in Duitsland en alle haat worden goed overgebracht. Barnaby Metschurat als Joseph Goebbels speelde een zeer sterke rol als de rechterhand van Hitler. Ik kreeg echt de rillingen van deze man en zal zeker niet de enige zijn! Hitler komt verder niet pratend of heel overduidelijk in beeld, maar de haat die deze man uitstraalt, komt via Joseph Goebbels des te beter over. Hierdoor krijg je nog steeds een goede indruk over hoe het er in Duitsland toentertijd aan toeging en hoe zij tegenover bepaalde rassen stonden.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar