Site pictogram Movie Addicts

Review Rikkie de Ooievaar

Review Rikkie de Ooievaar

Naast de constante stroom van computeranimatie films uit Amerika komen er ook steeds meer animatie films uit, welke in Europa zijn gemaakt. Zo was er eerder dit jaar Ted Het geheim van koning Midas en nu dus Rikkie de Ooievaar. Gezien de stemmencast met onder andere Georgina Verbaan en Patrick Martens wordt er ook bij deze productie weinig aan het toeval overgelaten.

Rikkie is een kleine mus welke door een tragische gebeurtenis als jonge kuiken zijn ouders is kwijtgeraakt. Hij wordt liefdevol opgenomen in een ooievaarsnest en opgevoed alsof hij een ooievaar is. Alles gaat goed tot de herfst komt en het tijd is voor de ooievaars om zuidwaarts te trekken naar Afrika. De vader ooievaar en tevens leider van de groep besluit te vertrekken zonder Rikkie aangezien deze bij zijn eigen soort moet leven en de reis niet aan kan. Rikkie laat dit niet over zijn kant gaan en besluit achter de groep aan te reizen. Het wordt een enerverende reis waarbij hij nieuwe vrienden maakt en ontdekt dat zelfs een kleine vogel tot grote dingen in staat is.

Laat ik om te beginnen zeggen dat de animatie films uit Amerika door grotere budgetten er vaak vele malen mooier uitzien dan de Europese producties, maar eerlijk is eerlijk men is met een inhaalslag bezig. Rikkie ziet er behoorlijk goed uit met veelal vloeiende animatie en achtergronden die een stuk interactiever dan een aantal jaren geleden het geval was. Waar een film als deze bij staat of valt is een verhaal en karakters die werken. Rikkie is daarbij een stoere kleine mus waar menig kind zich mee kan identificeren. De toevoeging  van Olga het dwerguiltje (met de stem van Georgina Verbaan) met een denkbeeldig vriendje zorgt voor veel grappen de vriendschap met Rikkie geeft het verhaal een hart. Minpunt voor mij, maar daar zullen veel kinderen misschien anders over denken, is de toevoeging van de extravagante parkiet Kiki. Hoewel Patrick Martens er als stemacteur het maximale uithaalt stoorde ik mij toch af en toe behoorlijk aan dit karakter welke verder weinig toegevoegde waarde had. Uiteindleijk mag dat de pret niet drukken want met 85 minuten duurt de film niet lang, valt er genoeg te lachen en wordt de film naar het einde toe voor de kleintjes nog best even spannend en ontroerend. De oudere kinderen zullen niet allemaal even enthousiast zijn over Rikkie maar onderhoudend en vermakelijk is het zeker en zeer geschikt om met het hele gezin te kijken waarbij de jongere kinderen er het meest plezier uit zullen halen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar