Site pictogram Movie Addicts

Review Riphagen

riphagen_36000427_st_9_s-low

Andries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge) werkte tijdens de tweede wereldoorlog voor de Duitsers. Hij moest joden opsporen en op de trein zetten. Echter deed hij de joden geloven dat hij hen zou helpen tegen een kleine betaling. Maar niets was minder waar, hij vulde rijkelijk zijn zakken en verraden ze alsnog aan de SD.

Maar wanneer hij samen met Betje (Anna Raadsveld) een verzetsgroep verraadt opent Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op Riphagen.

Jeroen van Koningsbrugge als slechterik is natuurlijk even wennen en de vraag was dan ook of hij goed kan overtuigen als badguy. Ik kende Jeroen van Koningsbrugge al van wat serieuzere rollen zoals in de serie Smeris en in de film Schone Handen, maar dat was toch wel andere koek dan deze rol. En ik moet heel eerlijk zeggen dat hij deze rol heel goed heeft neergezet! Jeroen van Koningsbrugge maakte van Riphagen een gladde, smerige, maar ergens ook wel weer een charmante man en overtuigde van begin tot eind. Ik zou zeggen laat los dat je Jeroen vooral kent door zijn grappen en grollen en door zijn werk met o.a. Jurk! En in het verleden bij de Lama’s en dan zal je zien dat hij dit echt heel goed kan neerzetten. Wat mij betreft mag hij vaker dit soort rollen spelen.

Jeroen van Koningsbrugge kreeg uitstekend tegenspel van Kay Greidanus als de jonge agent Jan van Liempd. Kay is nog niet heel bekend op het grote doek en was bij mij bekend van zijn rol in Meiden van de Herengracht. Maar dit was een vrij luchtige en een niet al te grote rol. In Riphagen deelt hij de hoofdrol met Jeroen van Koningsbrugge en dat doet hij met verve. Van verschil in ervaring tussen de twee mannen is ook de hele film weinig tot niets te merken.

De vrouw van Andries Riphagen, Greetje, wordt gespeeld door Lisa Zweerman. Haar ken ik vooral van Smeris, waar zij al liet zien een talentvolle actrice te zijn. Ook in Riphagen speelt ze zeer goed! Ondanks het leeftijdsverschil, Jeroen is twee keer zo oud als dat zij is, is dat zeker niet te merken tijdens deze film! Ze staat goed haar mannetje en weet goed te overtuigen als zijn vrouw zonder dat het leeftijdsverschil een rol speelt. Haar rol maakte ook duidelijk dat niet voor iedereen alles duidelijk was in de oorlog.

Er komen verder veel bekende gezichten voor in deze film, de een met een grotere rol dan de ander, maar de meeste zetten hun rol goed en overtuigend neer. Een van de (kleine) minpuntjes vond ik de rol van de vrouw van Jan van Liempd, Lena, gespeeld door Sigrid ten Napel. Er had wel iets meer achtergrond en/of diepgang mogen zitten in haar rol. Ze kwam bij mij nu af en toe over als beeldvulling, en dat wel wat meer betekenis mogen hebben en een een talentvolle actrice als Sigrid ten Napel had dat ook verdiend

Ik ben gek op films over de tweede wereldoorlog en er zijn er niet veel die mij hebben teleurgesteld (in ieder geval niet zo erg als Pearl Harbor). En ook deze film stelt mij totaal niet teleur! Het is niet een oorlogsfilm waar heel veel actie in zit of veldslagen, maar zich vooral concentreert op wat er op straat gebeurd en de spanning is zeker aanwezig!

Deze film laat, net als veel andere oorlogsfilms, heel goed zien hoe graag je ook goed wilde zijn in de oorlog, iedereen op een bepaald punt kan komen waarin je toch gedwongen wordt om voor de andere kant te kiezen, hoe graag je dit ook wilt voorkomen!

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar