Site pictogram Movie Addicts

Review S1 The Outsider

Review S1 The Outsider

Stephen King zijn verhalen zijn een veel gebruikte inspiratiebron voor vele series en films met wisselend resultaat helaas. Het blijkt vaak lastig om zijn verhalen goed te vertalen in beeld waardoor de impact niet altijd goed overkomt. Gezien de dikke boeken welke hij veelal schrijft zouden zijn verhalen met series toch beter uit de verf moeten komen. Wanneer er meer ruimte is om aandacht aan verschillende gebeurtenissen en personages te schenken. Maar ook daarbij kunnen de makers wel eens te ver gaan zie It chapter two.

In de bossen van een klein plaatsje in Georgia wordt het zwaar verminkte lichaam van een 11 jarige jongen gevonden. Rechercheur Ralph Anderson wordt op de zaak gezet en al snel is er een verdachte. Dankzij verschillende getuigenissen en duidelijk DNA bewijs wordt de trainer van de lokale little league honkbal team opgepakt. Terry Mailand, een bekend van Ralph welke zich altijd heeft ingezet voor de gemeenschap. Bovendien is hij getrouwd en vader van 2 dochters. Dat niet alleen, ondanks de bewijzen, de getuigenissen en videomateriaal heeft de man ook een alibi welke hem ten tijde van de moord in een andere stad zou plaatsen. Een reeks van bizarre gebeurtenissen zorgen ervoor dat rechercheur Ralph de hulp inschakelt van een bijzondere privédetective genaamd Holly Gibney om Terry Maitland zijn laatste gangen na te gaan voordat deze tot de gruwelijke moord is gekomen. Holly komt tot een gruwelijke ontdekking, een ontdekking waar Ralph eigenlijk niet aan wilt denken. Duidelijk is wel dat de deze duistere zaak nog lang niet ten einde is.

Waar bij veel van Stephen King zijn verhalen direct duidelijk is welke kant het verhaal op gaat en wat de mogelijke helden moeten overwinnen ligt dat bij The Outsider net even wat anders. De opening van de moord en de twist dat de bijna zekere schuldige het misschien toch niet gedaan heeft lijkt bijna een Harlan Coben achtige twist. Maar dit is Stephen King en dus moet je als kijker net als hoofdpersoon Ralph het rationele los gaan laten. De manier waarop de eigenlijk altijd sterke Ben Mendelsohn vorm geeft aan de hoofdpersoon inclusief de innerlijke worsteling is ijzersterk en trekt de kijker het verhaal in. Vanaf de derde aflevering komt daar Cynthia Erivo bij als Holly Gibney. Een bijzonder karakter met een bijzondere en onverklaarbare gave waardoor zij uitstekend diep op zaken verder kan gaan. Cynthia zet met Holly een karakter neer welke overkomt als een autist, maar wel van het briljante soort. Het mooie is dat de tegenstellingen van Holly en Ralph elkaar goed aanvullen en dat laat de kijker ook stapsgewijs meegaan in de richting die de serie maakt. het verhaal van deze serie doet de karakters tegenover elkaar staan over wat er valt te geloven. En dat is een leuke tegenstelling welke voor de nodige spanning zorgt en het geheel ook iets realistisch geeft. Want zou jij dingen accepteren welke je niet zo 1.2.3. rationeel kan beredeneren? En wat is er nodig om jou om te krijgen? De serie heeft naast de twee hoofdrolspelers een brede cast van veel ervaren acteurs welke allemaal sterke rollen neerzetten waarbij ook de onderlinge chemie goed werkt. Daarbij komt die standaard small town mentaliteit ook goed naar voren waarbij iedereen elkaar kent wat zowel zijn voor- als nadelen heeft. De titel valt dan ook op meerdere manieren te interpreteren. Na het zien blijkt dat er meerdere soorten outsiders zijn, zij die het zelf willen of moeten zijn en zij die in die positie gedwongen worden. De spanning wordt over de afleveringen goed opgebouwd naar een finale welke de nodige slachtoffers zal gaan eisen en daar is niets mis mee. Het ontbreken van de nodige antwoorden bij de uiteindelijke confrontatie frustreert wel een beetje. Vooral omdat de opbouw naar dat moment meer verdient. De sfeer, het acteerwerk en de vormgeving zorgen ervoor dat de serie het zien meer dan waard is. Voor mensen die Stephen King associëren met horror kan ik zeggen dat dit meer een thriller is met bovennatuurlijke elementen. Sta je daarvoor open dan biedt The Outsider bijna 10 uur aan kijkplezier exclusief de extra’s

Extra’s

Er zitten voldoende extra’s bij deze serie, maar helaas wordt er nergens dieper ingegaan op de mythologie van het verhaal. Wel wordt de titel uitgelegd en is het voor de fans leuk om Stephen King veel aan het woord te zien.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar