Site pictogram Movie Addicts

Review Scream

Review Scream

Het heeft even geduurd (11 jaar om precies te zijn) voordat er een nieuw deel uitkwam. Het eerste deel niet geregisseerd door wijlen Wes Craven. Zijn idee was destijds om weer een trilogie te maken, maar dat kwam nooit van de grond. Met nieuwe regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett (onder andere Ready or Not, VHS en Southbound) aan het roer keren we weer terug naar het stadje Woodsboro waar het ooit allemaal begon 26 jaar(!!!) geleden.

Wanner het zusje van Sam slachtoffer is geworden van een nieuwe aanval van de Ghostface Killer keert zij terug naar haar geboortestad Woodsboro. Samen met haar vriend en de vrienden van haar zusje probeert zij te achterhalen wie de dader is. Al snel raken oude bekenden Dewey, Gale en Sidney betrokken in wat een soort requel moet zijn van de originele gebeurtenissen. De slachtoffers volgen elkaar in rap tempo op en het lijstje van verdachten wordt groter en kleiner tegelijk met elk lijk wat volgt. Ghostface is terug en er lijken meer links met het verleden te zijn dan alleen de overlevenden.

Scream 5 is gewoon uitgebracht als Scream en de openingsscene doet ons ook heel erg herinneren aan het eerste deel waar het allemaal begon met een ogenschijnlijk onschuldig telefoontje, terwijl de kijkers meteen weten wat er komen gaat. Ook in dit deel is het weer een feest qua filmreferenties waarbij we de afgelopen jaren vooral werden verwend met elevated horror. En hoe leuk dat de het nichtje van Randy (Jamie Kennedy) in dit deel de filmgeek is welke ons dan de regels uitlegt van de requel. Meer dan in de vorige delen komt er in dit deel ook een zooitje tiener melodrama om de hoek kijken. Het verrassende is dat dat niet eens zo stoort aangezien je zo meer binding krijgt met de hoofdpersoon en de karakters erom heen. Dat is ook nodig aangezien de hoofdrolspeelster naar mijn gevoel niet geheel overtuigde, maar dat kan ook persoonlijke smaak zijn. Uiteraard blijft de hoofdvraag en thema wie nu de dader of daders zijn? De zeer oplettende kijker zal zijn vermoedens zeer snel hebben of wijzen de regels al naar de mogelijke daders? Scream 5 (ja we gaan hem gewoon zo noemen) speelt heel erg met de gevoelens over requels en de impact welke het heeft op de fans. Scream 5 is fris genoeg, weet te verrassen, wordt spannend (ondanks die ietwat te lang uitgerekte finale) en weet oud en nieuw goed te combineren. Bovendien zitten er een paar mooie kills in dit deel verwerkt. De regisseurs laten hiermee zien dat hun eerdere werk niet berust op toevaltreffers en zij wel degelijk weten hoe een goede horror in elkaar gezet moet worden waardoor deel 5, ik durf het bij na niet te zeggen, smaakt naar meer.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar